SURPRIZĂ? Cine vor fi noii ambasadori ai României în SUA, Germania și la UNESCO

Posted on apr. 30 2015 - 5:10pm by petre

Potrivit unui comunicat de presăal Administrației Prezidențiale, șeful statului a aprobat o serie de propuneri de rechemare/numire de ambasadori, „în conformitate cu prevederile constituționale (art. 91 al. 2 din Constituția României) privind numirea/rechemarea reprezentanților diplomatici ai României și în baza consultărilor cu primul ministru și cu ministrul Afacerilor Externe”.

ÃŽntre propunerile de numire menționate în comunicat se numărăcea a lui Cristian George Maior – ambasador extraordinar și plenipotențiar în SUA.klaus iohannis

Funcția de ambasador în SUA a fost asiguratăpânăacum de Iulian Buga, acesta fiind rechemat de la post. Potrivit comunicatului Administrației Prezidențiale, șeful statului a aprobat totodatăpropunerea de numire a lui Iulian Buga în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar în Regatul Suediei.

De asemenea, Emil Hurezeanu este propus pentru funcția ambasador extraordinar și plenipotentiar în Republica FederalăGermania, iar Adrian Mihai Cioroianu – ambasador, Delegat permanent pe lângăUNESCO.

„Înprivința numirilor, conform reglementărilor și cutumelor în materie, urmeazăsolicitarea agrementului statelor/organizațiilor aferente și audierile în Comisiile de PoliticăExternăale Parlamentului, iar apoi emiterea decretelor de numire”, precizeazăsursa citată.

George Maior și-a dat demisia de la conducerea Serviciului Român de Informații pe 27 ianuarie.

El a deținut funcția de director al SRI timp de peste opt ani, devenind cel de-al patrulea director al Serviciului Român de Informații la data de 4 octombrie 2006.

Anterior desemnării sale la conducerea SRI, Maior a fost senator PSD, el fiind și președinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publicăși Securitate Naționalădin Senat.

Înperioada 2000-2004 a fost secretar de stat și șef al Departamentului pentru Integrare Euroatlanticăși Politica de Apărare în cadrul Ministerului Apărării Naționale. Înaceastăcalitate a coordonat, din punct de vedere strategic și militar, aderarea României la Organizația Tratatului Nord-Atlantic.

ÃŽntre anii 1992 și 1997 a lucrat ca diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la Departamentul Tratate și la Departamentul Afaceri Strategice. Din anul 1997 pânăîn anul 1999 a îndeplinit funcția de ÃŽnsărcinat cu Afaceri a.i. al Ambasadei României din Dublin, Irlanda. Înanul 2004 i-a fost conferit gradul diplomatic de Ambasador în Ministerul Afacerilor Externe.

 

Președintele Klaus Iohannis a aprobat, joi, 14 propuneri privind numirea unor ambasadori, printre care Mihnea Motoc în Marea Britanie, Bogdan Mazuru, rechemat din Franța, în Austria, iar Luminița Odobescu îi va succeda lui Motoc în postul de Reprezentant permanent la Uniunea Europeană.

Mihnea Ioan Motoc (49 de ani) a fost rechemat din postul de Reprezentant permanent al României la Uniunea Europeanăși a fost propus, potrivit Administrației Prezidențiale, ambasador în Marea Britanie și Irlanda de Nord.

Diplomatul Motoc era ambasador pe lângăUE din aprilie 2008.

Înperioada 2003-2008, a fost Reprezentant permanent al României pe lângăONU, iar între 1999 și 2001 a fost ambasador în Olanda.

Anterior a deținut diverse funcții în cadrul Ministerului de Externe.

Absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității București, Mihnea Motoc are un master în Drept Internațional Public și Drept Comparat, la Universitatea George Washington (SUA) și studii post-universitare în Drept Internațional Public și Privat, la Universitatea din Nisa (Franța).

Bogdan Mazuru, rechemat din Franța și Principatul Monaco, a fost propus ambasador extraordinar și plenipotențiar în Austria, de unde a fost rechematăSilvia Davidoiu.

Diplomat de carierăBogdan Mazuru a fost numit ambasador la Paris în 2010. Anterior a fost secretar de stat pentru afaceri europene în MAE, ambasador în Germania și la NATO.

Luminița Teodora Odobescu, în prezent consilier al premierului Victor Ponta, îi va succeda lui Mihnea Motoc în funcția de Reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană.

ÃŽntre februarie și noiembrie 2012, Odobescu a fost secretar de stat în MAE.

ÃŽntre iunie 2008 și februarie 2012, Luminița Odobescu a îndeplinit funcția de director general al Departamentului Uniunea Europeanădin Ministerul Afacerilor Externe, fiind responsabilăcu gestionarea ansamblului problematicii UE și a dialogului politic bilateral cu statele membre sau în curs de aderare la UE, AELS și Turcia.

Adrian Cosmin Vierițăa fost propus pentru a fi Reprezentant permanent pe lângăOficiul ONU Geneva, post din care a fost rechematăMaria Ciobanu.

Vierițăa mai fost ambasador în SUA și Irlanda.

Pentru postul de ambasador în Argentina și Paraguay a fost propusăCarmen Liliana Podgorean, în prezent director general în cadrul MAE.

Ea este căsătorităcu Radu Podgorean, secretar de stat în cadrul Ministerului de Externe.

Pentru Regatul Arabiei Saudite a fost propus Mihai Constantin Coman, iar pentru Norvegia Adrian Davidoiu.

Constantin Mihail Grigorie (65 de ani) ar urma săfie numit ambasador în Cehia, de unde a fost rechematăDaniela Grigore Gâtman.

ÃŽntre 1995-1999 a fost ambasador în Italia, apoi în Bulgaria (1999-2003), Turcia (2004-2008) și Rusia (2008-2013).

Viorel Moșanu, în prezent ministru-consilier la Ambasada României din Ucraina, este propunerea pentru postul de ambasador în Belarus, Adrian Davidoiu, director general în MAE, pentru Norvegia.

Totodată, Răduța Matache a fost rechematădin Suedia, iar Simona Miculescu, din postul de Reprezentant permanent la ONU, New York.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author