Suedia vrea să-i ajute pe cerșetorii din România și Bulgaria – numărul lor s-a dublat anul acesta

Posted on apr. 29 2015 - 10:59am by petre

Numărul imigranților UE, majoritatea din România și Bulgaria, despre care se crede căcerșesc în aceastățarăs-a dublat fațăde anul trecut, ajungând la aproximativ 4.000 de persoane, sugereazăun nou sondaj, citat de portalul TheLocal.se.

Potrivit unui sondaj realizat de radioteleviziunea suedezăSVT, în Suedia se aflau între 3.400 și 4.100 de astfel de persoane dupăPaști. Un studiu realizat în urmăcu un an estima numărul lor la 800 pânăla 2.000.

Dintre cele 290 de municipalități din Suedia, 241 au răspuns chestionarului trimis de SVT, ceea ce sugereazăcănumărul estimat al imigranților ar putea fi chiar mai mare.

Martin Valfridsson, coordonatorul programului pentru persoane vulnerabile din cadrul UE, a declarat cădatele par corecte, potrivit experienței sale.

El a petrecut ultimele săptămâni întâlnindu-se cu reprezentanți ai municipalităților și organizațiilor umanitare din țarăîn cadrul eforturilor de a coordona mai bine cooperarea între diverse grupuri care oferăajutor și asistențăimigranților europeni săraci.

Studiul SVT sugereazăcăexistăcerșetori în cel puțin 40 de municipalități unde în urmăcu un an nu existau imigranți români sau bulgari, inclusiv în nordul țării.

Viziunea Suediei pe termen lung este săreducănumărul cerșetorilor care se îndreaptăcătre nordul țării și săle ofere asistențăcelor care au ajuns deja acolo. „Cerșetorii nu pot menține același nivel de trai cu cei care sunt rezidenți în Suedia, dar ar trebui săîncercăm săfolosim resursele pe care le avem aici pentru a-i ajuta cât se poate de mult”, declara Valfridsson pentru The Local la începutul anului.

Majoritatea cerșetorilor sunt membri ai comunității rome și au ajuns ca turiști, în conformitatea cu dreptul la libertate de mișcare. Mulți trăiesc în corturi sau rulote și își câștigăexistența cerșind bani în fața magazinelor și stațiilor de metrou.

Suedia și România au declarat căvor coopera în vederea combaterii sărăciei în cadrul comunității rome, în urma unor discuții diplomatice care au avut loc la începutul lui ianuarie în capitala suedeză.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author