STS va trece la Ministerul de Interne – proiect de lege

Posted on feb. 2 2014 - 8:14pm by petre

USL va iniția, luni, în Biroul Permanent al Senatului, un proiect de lege prin care Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) va trece la Ministerul de Interne, în coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență, document care va fi aprobat în procedurăde urgență, a anunțat premierul Ponta.

El a susținut că, prin trecerea STS în coordonarea acestui departament, recent înființat de Guvern și condus de secretarul de stat Raed Arafat, va fi asiguratăo mai bunăcoordonare a instituțiilor cu atribuții în cazuri de urgență.

ÃŽntrebat dacăprin aceastăoperațiune va fi înlăturat și Marcel Opriș de la conducerea STS, Ponta a susținut cănu poate ști acum acest lucru, dar a adăugat că, din câte cunoaște, acesta a ajuns deja la „vârsta pensionării”.

Ponta a susținut căraportul pe care l-a prezentat în Consiliul Suprem de Apărare a Å¢ării (CSAT) reliefeazădisfuncționalități în cazul accidentului aviatic din Munții Apuseni inclusiv la nivelul CSAT, dar căpreședintele Traian Băsescu nu vrea săadopte măsuri împotriva conducerii acestui serviciu, deoarece nu are curaj și probabil este șantajat și are interese personale legate și de o implicare a STS în alegerile prezidențiale din 2009 și referendumul de demitere a președintelui din 2012.

„Cum era normal, de bun-simț, și la STS trebuia săexiste o asumare a răspunderii, dar acest lucru, din păcate, în fața opoziție președintelui Traian Băsescu, nu s-a întâmplat astăzi, deși am solicitat acest lucru. Din punctul nostru de vedere este evident căpreședintele Băsescu nu are curajul – probabil căsunt lucruri cu care este șantajat – lașitate, interese personale, adevărul despre modul în care STS a fost implicat în alegerile din 2009 și referendumul din 2012. Nu știu exact care dintre aceste motive este mai important însăe foarte clar căpreședintele Băsescu îl va proteja pe șeful STS atât cât va avea dreptul din punct de vedere legal și, din acest punct de vedere, în cadrul ședinței conducerii USL am decis ca mâine, la Biroul Permanent al Senatului, săfie prezentat proiectul de lege prin care, pentru o mai bunăcoordonare a tuturor instituțiilor care au atribuții în intervenția în situații de urgență, STS sătreacăîn cadrul Ministerului de Interne, în coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență”, a spus Ponta.

Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică, dupăședința CSAT a cărei temăa fost accidentul aviatic produs în 20 ianuarie în Munții Apuseni, căîn ultima perioadă”s-a instalat public, prin persistența unor minciuni”, mesajul căServiciul de Telecomunicații Speciale (STS) trebuia săfacălocalizarea exactăa locului accidentului, spunând căacest lucru este o minciunăși căSTS nu are nici echipament și nici dreptul legal în acest sens.

El a arătat căacțiunea de salvare din Apuseni nu a fost coordonatăîn conformitate cu reglementările în vigoare și de aceea a fost un eșec, „cum a catalogat-o și prim-ministrul”.

Președintele a adăugat căprim-ministrul Victor Ponta a cerut trecerea STS la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și destituirea șefului Serviciului, șeful statului precizând însăcăniciuna din variante nu este viabilăși cădoar dacăcineva poate dovedi căSTS are capabilități mai mari decât cele prezentate pentru cazul accidentului aviatic nu va sta pe gânduri în ceea ce privește cererea de demitere a directorului Serviciului.

Comments

comments

About the Author