Starea presei timisene * Ziarul Timisoara in era multimedia

Posted on sept. 17 2010 - 4:54pm by petre

Toamna anului 2010 gaseste presa locala din Banat, ca de altfel cea din intreaga tara, intr-o situatie deloc usoara, prinsa in menghina contextului economico-politic care framanta Romania. Pe de o parte, presiunea recesiunii economice fara precedent in ultimii 20 de ani, cu efect de erodare grava a nivelului de trai al consumatorului traditional de presa scrisa, conduce la diminuarea interesului pentru publicatiile tiparite vandute la tarabe.


Al doilea cleste este factorul de presiune exercitat neincetat si crescendo incepand de la Revolutie asupra mass-media de catre sistemul politico-statal romanesc, sub toate culorile guvernarilor de pana acum. In ultimii ani, pe fundalul expansiunii retelei informationale globale in mare parte din locuintele romanilor, presiunile concentrate si intensificate au generat o migrare masiva a publicului spre spatiul virtual, spre stirile gratuite propagate prin Internet, cu efecte serioase asupra presei scrise.

Publicatii locale de traditie si altete de mai mica anvergura si-au retras editiile tiparite de pe piata, ramanand active in mediul electronic, in timp ce altele au stins definitiv lumina in redactii. Traumele au fost puternice atat in ceea ce priveste forta de munca, mare parte dintre jurnalisti fiind nevoita sa paraseasca profesia si sa se orienteze spre alte locuri de munca, dar si la nivelul capacitatii generale a presei locale de a isi indeplini eficient si liber rolul de putere in societate. Caci, in mod paradoxal, disiparea surselor, naturala in reteua informationala globala, atrage, in paralel, decredibilizarea partiala a stirii de presa, asa cum in mediul presei traditionale, mai ales in Timis, este tot mai evidenta disparitia mediului concurential si accentuarea fenomenului de cooperativizare a presei si de transformare a acesteia in gazeta de perete a comunicatelor diferitelor institutii publice.

Fireste ca fenomenul de transformare a presei a afectat puternic si ziarul Timisoara. In ceea ce priveste editia tiparita, publicatia noastra a fost nevoita sa se transforme in hebdomadar, intentia si eforturile redactionale concentrandu-se in prezent pe implementarea unui nou format editorial, adecvat aparitiei saptamanale. In paralel, ponderea principala a activitatii jurnalistice se va focaliza in spatiul multimedia, fluxul zilnic de informatii si materiale jurnalistice fiind furnizat pe canale electronice, pe portalul ziarului, aflat momentan la adresa www.ziarultimisoara.com unde vom oferi cititorilor informatii, analize, comentarii, cultura, sport, divertisment si multe altele intr-un complex de formate digitale interactive, text, imagine, sunet si film, acualizate zilnic. Consecventi in respectul pentru cititori, ziarul Timisoara va continua sa fie promotorul spiritului timisorean si in epoca multimedia, proiectele noastre pe termen apropiat si mediu vizand un post de radio pe net si un studio de televiziune online si prin satelit.

Comments

comments

About the Author