Stânga, devansatăîn primul tur al alegerilor municipale din Franța

Posted on mart. 24 2014 - 9:22am by petre

Dreapta a obținut 46,54% din voturile exprimate, stânga 37,74%, iar extrema dreaptă4,65% dupăprimul tur al alegerilor municipale care au avut loc duminicăîn Franța, potrivit unor rezultate parțiale anunțate de ministrul de Interne Manuel Valls.Alegeri Franta

Valls a spus, într-o intervenție difuzatăîn direct la televiziune imediat dupămiezul nopții, că, la momentul respectiv, „participarea (la vot) este de 64,13%”, un nivel cu 2,16% mai mic decât la ultimul scrutin municipal, de 66,54%, în 2008.

„Acest absenteism este foarte ridicat. Este, în mod incontestabil, un mesaj transmis de către cetățenii noștri. El trebuie auzit. Toți oficialii publici, politici, trebuie să-l audă”, a declarat ministrul.

FN ar fi obținut majoritatea voturilor în mai multe orașe din sudul Franței – Perpignan, Avignon, Béziers și Fréjus, unde are șanse săcâștige și al doilea scrutin.

La Hénin-Beaumont, un oraș unde, de obicei, alegerile sunt câștigate de formațiuni de stânga, secretarul general al FN, Steeve Briois, a obținut mai multe voturi în primul tur de scrutin.

„Frontul Național se înrădăcineazăașa cum a sperat, înregistrând rezultate excepționale”, a declarat liderul FN, Marine Le Pen.

Premierul socialist Jean-Marc Ayrault, care a îndemnat „forțele democratice și republicane” săopunărezistențăFN în cadrul celui de-al doilea scrutin, a apreciat că”unii alegători și-au exprimat, prin abținerea lor de la vot, îngrijorarea și dubiile”.

Președintele principalului partid de dreapta, UMP, Jean-François Copé, i-a îndemnat pe alegătorii FN săvoteze pentru formațiunea sa în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor. Înopinia sa, „condițiile pentru o mare victorie” a dreptei au fost reunite.

Aproximativ 45 de milioane de alegători au fost chemați duminicăla urne, în primul tur al alegerilor locale din Franța, un scrutin ce reprezintăun test electoral pentru președintele socialist Francois Hollande.

Partidele de stânga și cele de dreapta din Franța s-au aflat în „război deschis” înaintea alegerilor locale, fostul președinte Nicolas Sarkozy comparând țara cu o dictatură, acuzație calificatădrept „deplasată” de succesorul său Francois Hollande.

Ministrul a anunțat, „cu toatăprecauția necesară”, „rezultate consolidate” potrivit cărora dreapta a obținut 46,54% din voturile exprimate, stânga 37,74%, extrema dreaptă4,65%, iar extrema stângă0,58% în urma primului tur.

Comments

comments

About the Author