FEST-FDR continua cu spectacole de la București, Iași, Târgu Mureș și Timișoara

Posted on mai 17 2014 - 10:53am by aaevfzauf

fest fdrÎnciuda vremii neprietenoase, Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești (FEST-FDR) continuăcu spectacole de la București, Iași, Târgu Mureș și Timișoara. Astfel, sâmbătă, 17 mai, se vor juca spectacolele Efectul Genovese de Alina Nelega, regia Gavril Cadariu, Teatrul Național Târgu-Mureș, Compania „Liviu Rebreanu„ și Dontcrybaby de Catinca Drăgănescu și Eugen Jebeleanu, regia Eugen Jebeleanu (Teatrul Luni de la GreenHours și Compagnie 28).

Prin intermediul piesei Efectul Genovese, Alina Nelega interogheazăo lume care ani de zile a ascuns, în spatele firescului vieții de zi cu zi, în spatele unei aparețe de normalitate, pasivitatea colectivăși acceptarea participativăa acestei infestări generale. Înspectacolul realizat de Gavril Cadariu, personajele se înfruntă, într-un spațiu gol, circular, o arenăa vieții, folosind doar forța propriilor argumente și lăsând conflictul să-și atingătensiunile conținute.

Explozie de imaginație. Aceasta pare a fi cheia reușitei spectacolului-performance, Dontcrybaby, semnat de Eugen Jebeleanu. Pe un text fragmentar (Catinca Drăgănescu), ce îmbinămonoloagele cu scenele scurte și intervențiile „din spate„ ale DJ-ului, printr-o dinamicăaparate datăde construcția scenică– actorii preiau personajele unul de la celălalt, interpretându-le pe rând –, spectacolul, în fapt, este un remix al unui basm cvasi cunoscut. Aparent inocent, se pun întrebări la care răspunsul este greu dat, privind granița dintre vinăși nevinovăție, sau raportul dintre victimăși circumstanță.

Duminică, 18 mai, în ultima zi a primei sesiuni FEST-FDR, sunt programate trei spectacole: Pisica verde de Elise Wilk, regia Cristi Juncu (Universitatea Naționalăde ArtăTeatralăși Cinematografică„I.L. Caragiale„ București); Dreaming Romania de Mihai Pintilei-Jabenițan, creație colectivă(Asociația Centrul Mutimedia Teatru Fix, Iași) și Cabaretul cuvintelor de Matei Vișniec, regia Ștefan Iordănescu (Teatrul Național Timișoara).

Despre Pisica verde, autoarea textului scria: „Pisica verde spune povestea a șase adolescenți dintr-un oraș de provincie și a unei seri de sâmbătăcare le va schimba viețile pentru totdeauna. (…) Pisica verde spune o poveste de dragoste. Ca multe povești de dragoste din adolescență, e vorba despre o iubire neîmpărtășită. Pisica verde spune o poveste despre o crimă. E o poveste pe care o știm cu toții: am citit-o în ziar sau am văzut-o la știri..„

Realizat ca o creație colectivăa actorilor protagoniști în spectacol, Dreamimg România este un comentariu când sarcastic, când plin de ironie la adresa unor tipare socio-politice ale României. Trecerile alerte între scene, verva replicii dar și verva interpretării sunt atuurile acestei creații.

Cabaretul cuvintelor, una dintre cele mai recente piese scrise de Matei Vișniec, pare a fi doar un joc. Un joc al sunetelor, literelor, cuvintelor, cele care se lasăși nu se lasăprinse în forme, pentru a se umple de sensuri și a da naștere limbajului. Dinamic, imaginativ, spectacolul devine și el joc-ul ce ne vorbește despre comunicare, într-un timp în care aceasta se aflăla granița imploziei.

Urmează, așadar, încădouăzile în care energia, talentul, atitudinea și calitatea construiesc profilul FEST-FDR2014 .

Comments

comments

About the Author