SPECIAL! Vezi imagini din Timișoara de acum o jumătate de secol, în timpul vizitei mareșalului Tito

Posted on feb. 18 2016 - 1:48pm by petre

Un film de arhivă, păstrat de memoria British Pathe, ne aratăTimișoara de acum o jumătate de secol, în anul 1969, în timpul vizitei președintelui iugoslav Iosif Broz Tito.

Tito ajunge cu trenul în Gara de Nord din Timișoara unde este așteptat de Nicolae Ceaușescu și de conducerea de atunci a partidului și statului socialist.

Înimagini se văd timișorenii scoși pe traseul prezidențial, aclamând coloana oficială, cei doi șefi de stat fiind transportați cu un Mercedes de protocol.

Coloana ajunge la Palatul Administrativ unde cele douădelegații au discuții, apoi sunt vizitate fabrici din oraș. Se pot recunoaște hale ale fostelor intreprinderi socialiste, printre care UMT-ul, unde celor doi președinți li se prezintămoto-stivuitoarele produse aici.

Seara, Tito este condus la garăde Ceaușescu iar copii îmbrăcați în costumele de pionieri îi dau flori liderului iugoslav.

De remarcat că, spre deosebire de vizita din 1966 de la București, Tito este acum fărăIovanka, tovarășa lui de viață, așa cum și Ceaușescu e fărăconsoartă, fiind însoțit doar de Chivu Stoica (cel care peste 9 ani avea sămoarăîmpușcat în cap) și de alți bărbați de la vârful puterii socialiste.

Însecvența din sala de discuții de la Palatul Administrativ, poate fi văzut și legendarul fotograf timișorean Emeric Robicsek.

Comments

comments

About the Author