Ministrul de externe al Republicii Serbia, Ivica Dacic, a participat alături de omologul său român Teodor Meleșcanu, la Timișoara, la o conferință internațională privind provocările de securitate din Balcani, eveniment organizat de Universitatea de Vest și New Strategy Center.
Ministrul de Externe român, Teodor Meleşcanu, a declarat că nicio ţară nu a reuşit de una singură să facă faţă unor provocări de securitate.
„Există o legătură între provocările de securitate din Balcani şi stabilitatea europeană. Nicio ţară nu a reuşit singură să facă faţă provocărilor de securitate, şi mă refer aici şi la fenomenul migraţiei. Nimeni nu poate să pună la îndoială faptul că Balcanii de Vest şi chestiunile legate de ei ne preocupă pe noi toţi”, a spus Teodor Meleşcanu
De asemenea, ministrul de Externe a vorbit şi despre obiectivele pe care şi le-a propus România, după ce va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.
„Noi suntem încrezători că stabilitatea regională va fi consolidată. Eu încurajez Bosnia şi Herţegovina să consolideze rapid un nou guvern, pentru a deveni un candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Vă asigur că preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene va continua această tendinţă şi vom depune toate eforturile pentru a înregistra rezultate pozitive”, a spus Meleșcanu, exprimându-și speranța că încercările de a lărgi UE vor fi încununate cu succes.
„Dacă vom reuşi să accelerăm negocierile Serbiei cu Uniunea Europeană pe parcursul preşedinţiei noastre, atunci o vom considera una de succes. O vom considera o preşedinţie istorică dacă la sfârşitul mandatului vom avea o invitaţie formală către Macedonia pentru a începe procedurile de aderare. Depunem toate eforturile pentru a îndeplini cele două obiective”, a afirmat Teodor Meleşcanu.
Pentru Serbia, aderarea la UE este unul dintre țelurile strategice, a spus, la rândul său, ministrul sârb de externe, Ivica Dacic.
„Serbia încearcă să aibă o politică externă echilibrată, prin care să respectăm toate ţelurile noastre strategice. Unul dintre aceste ţeluri este să intrăm în Uniunea Europeană, dar nu putem să intrăm în UE până când nu ajungem la o soluţie consfinţită juridic cu Kosovo. Este o dilemă: UE sau Kosovo?”, a spus Dacic. El a menționat că Serbia nu va recunoaşte niciun act unilateral. „Noi nu alegem între UE şi Kosovo. Nu dorim să fim puşi într-o astfel de situaţie, dorim soluţii paşnice, dar umilirea Serbiei nu va fi permisă. Se fac presiuni în fiecare lună să recunoaştem independenţa Kosovo”, a spus oficialul sârb.
În opinia lui Meleșcanu, președinția română a Consiliului UE trebuie să fie mai orientată asupra viitorului decât pe trecut.
„Când ne concentrăm pe viitorul nostru, este mai uşor să găsim soluţii, decât dacă încercăm să corectăm istoria. Noi putem modela viitorul. Pe parcursul preşedinţiei ne vom concentra pe viitor, vom accelera negocierile cu Serbia şi vom deschide noi posibilităţi cu Muntenegru. Perspectiva europeană trebuie deschisă şi Bosniei şi Herţegovinei. Prioritatea noastră în prezent este consolidarea UE, dar şi o politică deschisă cu partenerii”, a conchis ministrul român de externe.
Ministrul sârb Dacic a remarcat faptul că UE are în prezent probleme mai mari decât intrarea țărilor din Balcani, dar că, totuși, UE este un proiect bun pentru Balcanii de Vest.
„Avem nevoie de mai multă înțelegere din partea comunității internaționale și, în acest sens, încercăm să gestionăm o politică externă echilibrată care să respecte toate obiectivele noastre strategice”, a spus Dačić.
El a reamintit că obiectivul strategic al Serbiei este să intre în UE, dar că țara sa nu poate intra în Uniune până când nu se ajunge la un acord cu Kosovo.
Oare cineva din UE știe ce să trebuie să scrie în acordul respectiv? Acest lucru înseamnă că Serbia ar trebui să recunoască Kosovo? – a întrebat retoric Dacic, adăugând că este cinic ca țările care au recunoscut Kosovo să spună că nu există schimbări de frontieră.
El a subliniat că România nu a recunoscut decizia unilaterală de la Pristina, și că alte patru țări din UE nu au făcut asta.
Pe de altă parte, se deschide o dilemă în societatea noastră – UE sau Kosovo? Acestea sunt probleme foarte mari și dificile și trebuie să existe o înțelegere profundă a realității din partea celor care vorbesc despre asta – subliniază Dacic.
El adaugă că tot mai multe țări își dau seama că au făcut o greșeală atunci când au recunoscut Kosovo.
Când Catalonia dorește să se desprindă, nu poate, iar atunci când Kosovo vrea, atunci poate. Nu este corect, a spus el.
Ministrul sârb consideră că președinția României a UE, care începe în luna ianuarie a anului viitor, este foarte importantă
România este marele nostru prieten și sperăm că vom avea mai multă înțelegere pentru toate problemele noastre din regiune. Ne dorim pacea din cauza marilor sacrificii pe care le-am făcut, și exprim o mare speranță că vom reuși în timpul președinției românești a UE să deschidem cât mai multe capitole – a spus el, exprimându-și recunoștința față de România pentru că nu a recunoscut Kosovo.
Comentând vizita recentă a Secretarului General al NATO în Serbia, ministrul sârb a spus că Serbia dorește relații mai bune cu NATO, dar că va fi nevoie de timp pentru a șterge amintirea faptului că NATO a bombardat o țară care a făcut atât de multe sacrificii pentru libertatea Europei.
El a avertizat, de asemenea, că poporul albanez are astăzi două state, Albania și Kosovo, iar următorul pas este să creeze un stat în detrimentul integrității teritoriale a Serbiei.