Senatul respinge eliminarea accizelor la fabricare pălincii și țuicii pentru consum propriu! Rămâne ca pe vremea lui Ceaușescu, țăranii vor face țuicăpe ascuns

Posted on mart. 19 2014 - 8:35am by petre

Senatul a respins, marți, un proiect prin care producerea băuturilor tradiționale românești pentru consumul propriu, precum palinca, țuica, horinca, rachiul de drojdie de vin, într-o cantitate maximăpe gospodărie de 100 de litri cu 100% concentrație alcoolicăera exceptatăde la plata accizelor.
cazan_de_tuica
Potrivit inițiativei legislative, Codul Fiscal ar fi fost modificat astfel încât palinca, țuica, horinca, turțul, coniacul, rachiul de drojdie de vin, cel de tescovinăși cel de fructe săfie exceptate de la plata accizelor dacăar fi fost produse pentru consumul propriu al gospodăriilor individuale în limita unei cantități de cel mult 100 litri de produs/gospodărie individuală, cu o concentrație alcoolicăde 100% în volum sau în cantitate de 200 litri de distilat din fructe la 50 de grade.

Inițiatorii subliniazăîn expunerea de motive la proiect căprepararea distilatelor din fructe are o veche tradiție în România, pălinca este una dintre „cărțile de vizită” ale României și „unul dintre cei mai buni ambasadori care a trecut de mult granițele României în posesia diplomaților cutreierând toate meridianele lumii”.

Aceștia au mai menționat căpalinca, alături de alte băuturi tradiționale românești, „este în pericol de dispariție sau pe cale de a deveni doar un produs exclusivist de lux”.

„Creșterea accizei la palincă, de la 1 septembrie 2013, lovește în mii de țărani care își produc băutura tradiționalăpentru consum propriu și care, în multe cazuri, trăiesc din asta. Å¢ăranii sunt nemulțumiți de creșterea accizei, deoarece reprezintăîncăun bir de neînțeles și care omoarăo tradiție de secole. De cealaltăparte, micii producători acuzăGuvernul căle omoarăafacerile, forțându-i săse salveze în zona neagrăa ilegalității”, mai susțin semnatarii proiectului.

Codul Fiscal prevede ca pentru țuicăși rachiu din fructe, realizate în propria gospodărie și destinate consumului propriu, producătorii săplăteascăo accizăde 1.000 de euro la hectolitru de alcool pur.

„Pălincarii cred căreducerea substanțialăa accizelor și o lege mai blândăi-ar determina săintre în legalitate (…) cu atât mai mult cu cât datale oficiale aratăcădin 130 de milioane de litri de țuicăce se fabricăîn România anual, se impozitează1 la sută, restul circulând la negru. Majorarea accizei va duce însăla scumpirea pălincii și pe piața neagră, prețul acesteia urmând săurce cu prețul accizei”, mai spun ei.

ÃŽntr-o primăfază, raportul de respingere a proiectului propus plenului de Comisia pentru buget-finanțe a fost respins de plen cu 53 de voturi „pentru”, 62 de voturi „împotrivă” și zece abțineri, fapt care a provocat aplauze în sală.

Inițiativa legislativă, supusăulterior votului, a fost, la rândul său respinsă, întrunind 62 de voturi „pentru”, 64 de voturi „împotrivă” și 11 abțineri.

Inițitiva legislativă- propusăde un grup de parlamentari PDL, UDMR, FC și PSD, printre care se numărăRoberta Anastase, Lucian Bode, Claudia Boghicevici, Gheorghe Ialomițianu, Mircea Man, Ioan Oltean, Cezar Preda și Gheorghe Udriște, precum și Laszlo Borbely, Cseke Attila, Marton Arpad, Mate Andras-Levente – a fost respinsăde Senat în calitate de primăCamerăsesizată.

Comments

comments

About the Author