Șefii Jandarmeriei scapă de acuzații in cazul protestului din 10 august – DIICOT a clasat părți importante din dosar

Posted on iul. 15 2020 - 10:22am by petre

DIICOT anunţă că au fost clasate părţi importante din dosarul privind protestul din 10 august 2018.

Prima clasare este cea a dosarului care cerceta o tentativă de lovitură de stat. Dosarul a fost deschis după o plîngere a Jandarmeriei, care acuza că protestatarii voiau să ia cu asalt sediul Guvernului.

DIICOT explică contrariul: „Acţiunile violente circumscrise evenimentelor publice care au avut loc în data de 10 august 2018 (…) chiar dacă scopul declarat a fost acela de determinare a renunţării acestora la funcţiile publice deţinute, nu au avut şi nu au putut avea valoarea de afectare a securităţii naţionale circumscrisă unei acţiuni menite fie a genera schimbări la nivelul ordinii constituţionale, fie a îngreuna sau împiedica exercitarea puterii de stat”.

A doua clasare îi vizează pe şefii din Jandarmerie: Laurenţiu Cazan, comisarul de poliţie Mihai Dan Chircă, Sebastian Cucoş şi Cătălin Sindile.

Toţi erau cercetaţi pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Procurorii DIICOT au declinat, însă, către Parchetul General, dosarul în care erau anchetaţi jandarmii care au lovit protestatarii din Piaţa Victoriei.

Prin ordonanţa din data de 26.06.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au dispus următoarele:

Clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii, în forma tentativei, a infracţiunii de acţiuni împotriva ordinii constituţionale;

Declinarea competenţei de efectuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu constând în aceea că ”în data de 10.08.2018, începând cu ora 1800, cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, au avut loc incidente violente în care au fost implicate forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române, în urma cărora a rezultat rănirea mai multor persoane”, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare.

Clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii de către suspecţii maior CAZAN LAURENŢIU VALENTIN, comisar şef de poliţie CHIRICĂ MIHAI DAN, colonel CUCOŞ GHEORGHE SEBASTIAN şi colonel SINDILE IONUŢ-CĂTĂLIN a infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă;

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author