Procurori DNA fac, joi, percheziții în mai multe birouri din sediul Consiliului Național al Audiovizualului, printre care și cel al președintelui CNA, Laura Georgescu, într-un dosar privind fapte asimilate celor de corupție care ar fi fost comise în acest an. Procurorii anticorupție verificămodul în care au fost amendate mai multe posturi de televiziune, având suspiciunea cășefa CNA, Laura Georgescu, ar fi instigat mai multe persoane săîntocmeascăsesizări false cu privire la aceste televiziuni, potrivit unor surse judiciare.
13:00 – DNA verificămodul în care au fost amendate posturi TV. Șefa CNA ar fi făcut sesizări false
Procurorii anticorupție verificămodul în care au fost amendate mai multe posturi de televiziune, având suspiciunea cășefa CNA, Laura Georgescu, ar fi instigat mai multe persoane săîntocmeascăsesizări false cu privire la aceste televiziuni, potrivit unor surse judiciare.
Sursele citate au precizat căperchezițiile efectuate joi la sediul Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) au legăturăcu amendarea posturilor Antena 3, Estrada TV, Etno TV și Taraf TV.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție ar avea indicii conform cărora președintele CNA, Laura Geogescu, a făcut în așa fel încât pe adresa instituției săajungămai multe sesizări nereale, care au dus la discutarea lor în plenul Consiliului. Odatăajunse în plenul CNA, în cazul acestor sesizări s-ar fi dispus sancționarea celor patru posturi de televiziune.
Conform surselor citate, în afarăde biroul Laurei Georgescu, mai sunt percheziționate de procurori birourile lui Lorand Turos, membru al CNA, cel al serviciului de monitorizare, dar și cel al secretarei Valentina Petcu.
10:47 – Laura Georgescu: Perchezițiile DNA au loc la Registratura CNA. Nu știu în ce dosar
Laura Georgescu, președintele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), a declarat joi, pentru MEDIAFAX, căperchezițiile DNA au loc la Registratura CNA, precizând căi-a fost adus la cunoștințăcăeste controlat cursul sesizărilor primite de Consiliu.
„Înacest moment, (cei de la Direcția NaționalăAnticorupție, n.r.) sunt în incinta registraturii instituției (a CNA, n.r.), de unde vor săvadăcare este registratura electronicăși săcontroleze pe condicile de predare-primire documente care este cursul sesizărilor”, a spus Laura Georgescu.
Ea a mai spus căcei de la DNA au descins la sediul CNA joi, la ora 8.30, la începerea programului instituției.
ÃŽntrebatădacăi-a fost adus la cunoștințăce cautăcei de la DNA, Laura Georgescu a răspuns: „Nu, câtuși de puțin. Ne-au spus căau mandat de ridicare documente din Registratură. Nu știu spre ce vor merge în continuare. Mi-au spus că, la finalul acestei operațiuni, voi fi rugatăsăparticip la semnarea procesului verbal de ridicare a documentelor, ca șef de instituție. M-au întrebat care este programul ședinței, le-am spus căpânăla 13.00, cu o pauzăde o oră, dar i-am asigurat căîn orice minut vor dori voi ieși din ședință”.
Laura Georgescu a mai spus cănu i-a fost adus la cunoștințăîn ce dosar sunt făcute aceste percheziții. „Nu ni s-au adus aceste precizări la cunoștință”, a spus Georgescu.
Pe de altăparte, Laura Georgescu a spus căa aflat de la o televiziune căar fi vorba despre „sesizări false” pe care ea le-ar fi făcut pentru a amenda anumite posturi, precizând însăcăLegea audiovizualului permite oricărui membru al CNA săse autosesizeze atunci când considerăcăa fost încălcatălegislația audiovizualului.
„Mi-a fost adus în aceastădimineațăla cunoștințăde către un post TV că, pe surse judiciare, au aflat căe vorba de sesizări false făcute de șefa CNA ca săamendeze posturi. Repet, legea audiovizualului dădreptul oricărui membru CNA și oricărui funcționar public, fie căeste inspector de zonăîn teritoriu, fie căeste angajat la Direcția Monitorizare săse autosesizeze. Atâta vreme cât nu eu dau sancțiunile singură, ele sunt discutate în ședințăpublicăpe baza rapoartelor și cu punctul de vedere al celor incriminați de sesizări, consider cănu are sens o astfel de acuză. Este un drept al nostru prin lege”, a spus Laura Georgescu.
11:00 – Ședința CNA, amânatăcu aproximativ o oră, în contextul perchezițiilor DNA
Ședința publicăa Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) programatăjoi, de la ora 10.00, a fost amânatăcu aproximativ o oră, în contextul perchezițiilor pe care procurorii DNA le fac la sediul Consiliului.
Pentru ca o ședințăa CNA săpoatăsăaibăloc, Consiliul trebuie săaibăun cvorum de opt din cei 11 membri numiți, potrivit Legii audiovizualului.
Înmomentul de față, CNA funcționeazăcu un cvorum la limită, format din Laura Georgescu, președintele Consiliului, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea, în condițiile în care în prima parte a lunii noiembrie vor expira mandatele a doi membri ai CNA (Radu Călin Cristea și Christian Mititelu, care se aflăîn prezent în concediu), dupăîncheierea recentăa altor douămandate (Narcisa Iorga și Cristina Trepcea).
La ședința programatăjoi, de la ora 10.00, care este condusăde Monica Gubernat, au fost prezenți doar șapte membri (Laura Georgescu, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea). Astfel, în jurul orei 10.30, Monica Gubernat a decis săamâne cu o orăînceperea ședinței.
Direcția NaționalăAnticorupție (DNA) arată, într-un comunicat de presă, căprocurorii fac cercetări într-o cauzăpenalăce vizeazăsuspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în anul 2014.
Înaceastăcauză, procurorii fac, joi, mai multe percheziții la sediul unei instituții publice din București, a precizat DNA.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, căperchezițiile au loc în mai multe birouri din sediul Consiliului Național al Audiovizualului, inclusiv în biroul președintelui CNA, Laura Georgescu.
Procurorii sunt sprijiniți în aceastăcauzăde Serviciul Român de Informații și Brigada Specialăde Intervenție a Jandarmeriei.
Înluna septembrie, DNA a anunțat că, în dosarul privind obținerea licenței audiovizuale de către Giga TV, a început urmărirea penalăfațăde Viorel Hrebenciuc, deputat PSD la acea dată, Narcisa Iorga, care la acel moment era membru al CNA și al cărei mandat s-a încheiat în 13 octombrie, Laura Georgescu, președintele CNA, și Gheorghe Ștefan, primarul municipiului Piatra Neamț.
Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru că, susțin anchetatorii, s-a implicat spre a determina funcționari din CNA pentru ca aceastăinstituție sărevinăasupra deciziei de retragere a licenței Giga TV.
Narcisa Iorga este cercetatăpentru căi-ar fi sugerat primarului din Piatra-Neamț, Gheorghe Ștefan, în ce mod se poate redobândi licența Giga TV și la cine săapeleze pentru asta, nominalizându-l pe Viorel Hrebenciuc.
Procurorii precizeazăcăteleviziunii Giga TV, în favoarea căreia ar fi intervenit Hrebenciuc, i-a fost retrasălicența la 17 septembrie 2013, dupăce a încetat sădifuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licența audiovizuală, mai mult de 96 de ore, pentru orice motive imputabile titularului.
Înședința CNA din data respectivăi-a fost retrasălicența Giga TV, decizia fiind luatăcu șapte voturi „pentru” (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea și Răsvan Popescu) și patru „împotrivă” (Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Florin Gabrea și Radu Călin Cristea) din 11 membri prezenți.
Dupădouăsăptămâni, respectiv pe 1 octombrie 2013, CNA a revenit asupra deciziei, cu șase voturi în favoarea postului Giga TV (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Viorel Vasile Buda și Răsvan Popescu) și patru împotriva acestuia (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat și Radu Călin Cristea), din 10 membri prezenți.
„Din analiza materialelor existente la dosar, s-a stabilit că, urmare a demersurilor menționate anterior, în mod nejustificat, 3 dintre membrii CNA care, la ședința anterioară, votaserăpentru retragerea licenței postului TV, în ședința din 01.10.2013, au votat în favoarea postului TV, deși situația de fapt nu s-a schimbat, fărăa se fi întocmit vreun document de naturătehnicăîn cadrul instituției pentru a se verifica argumentele susținute în respectiva contestație”, a precizat DNA.
Membrii CNA care și-au schimbat votul în favoarea Giga TV sunt Viorel Vasile Buda, Cristina Trepcea și Răsvan Popescu, în timp ce Radu Călin Cristea a votat inițial contra retragerii licenței, iar apoi în favoarea acesteia.
Schimbarea votului privind licența Giga TV de către trei membri ai CNA s-a făcut nejustificat, ca urmare a exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu de Laura Georgescu, au spus, de asemenea, procurorii DNA, care au acuzat-o pe șefa CNA de abuz în serviciu.