Securi de luptă sud-africane – Exponatele lunii octombrie la Muzeul Național al Banatului

Posted on oct. 1 2020 - 7:51pm by petre
Securile de luptă sud-africane, de tipul Marutse – Mambunda, au fost donate muzeului de către exploratorul ceh Emil Holub în octombrie 1894, acesta menționând în donația sa și câteva informații legate de cele două exponate de factură exotică. Armele sunt descrise ca fiind securi de luptă, în condițiile în care lamele de formă triunghiulară erau alungite și mult mai subțiri decât cele utilizate la activități cotidiene. Lamele erau fixate într-un cap de lemn, de formă bombată, existent în partea superioară a mânerului. Mânerele erau relativ scurte și realizate din lemn de bauhinia. Acest tip de securi era destul de răspândit în zona central – sudică a continentului african, piese de această factură fiind indentificate și în extremitatea sud-estică a continentului, pe teritoriul actualu lui stat Eswatini, fost Swaziland.
Emil Holub (1847 – 1902) a efectuat în a doua jumătate a sec. al XIX-lea mai multe expediții în arealul sud-african, întorcându-se în Europa cu numeroase bunuri de factură exotică, expuse și apoi donate unor importante instituții muzeale austro-ungare. În anul 1881 Holub a devenit membru de onoare al Societății de Științe Naturale din Timișoara, iar în anii 1882 și 1887, la invitația Societății a susținut o serie de conferințe la Timișoara, primite cu entuziasm de publicul bănățeam. Banii strânși de la ultimele conferințe timișorene au fost folosiți la organizarea unei mari expoziții africane la Viena în anul 1892. Drept mulțumire pentru ajutorul acordat, Holub a donat muzeului timișorean o colecție de exponate etnografice și biologice africane, formată din 140 piese.
Piesele din imagine aparțin Colecției de Arme a Secției de Istorie MNaB și pot fi văzute pe parcursul lunii octombrie, la etajul 1 al Bastionului Maria Theresia, de marți până duminică, în intervalul orar 10,00 – 18,00.
Exponat Octombtie MNABT

Comments

comments

About the Author