Secret, dar am aflat câte ceva în legăturăcu ceremonia de deschidere a Olimpiadei din aceastăseară!

Posted on feb. 7 2014 - 8:05am by petre

Secretul învăluie de obicei detaliile privind ceremonia de deschidere a unei ediții a JO, iar Soci nu se abate de la regulă, însăs-a putut afla căevenimentul de vineri, de la 18.14, de pe Stadionul Fișt, va fi centrat pe istoria și pe cultura Rusiei, cu puternice conotații politice și diplomatice.

Ca la Londra în 2012, Comitetul de organizare a fost zgârcit în informații cu privire la cele douăore și jumătate ale spectacolului ce va atinge punctul culminant în momentul în care Jocurile vor fi declarate oficial „deschise”, se aratăîntr-un material AFP. La doi pași de plajele Mării Negre, opt perioade istorice și mândriile culturii ruse vor fi celebrate sub ochii lui Vladimir Putin. Dar în afarăde aceste tablouri, nimic sau aproape nimic.

Epopeea rusăa fost împărțităîn trei acte: Rusia medievală, Imperiul, apoi secolul XX. Vor fi aduse omagii orașelor Kostroma, vârf de lance al rezistenței în fața invaziilor mongole și tătare, Sankt Petersburg și Moscova, lui Petru cel Mare și avangardei artistice de la debutul secoului XX, ce i-a avut în prim-plan pe Kazmir Malevici și Serghei Eisenstein. Fărăa fi uitate balurile imperiale și Reconstrucția.

Aceste scene le vor fi prezentate celor 40.000 de spectatori cu impresionante efecte pirotehnice și cu figuranți în costume sclipitoare. Repetițiile au lăsat săse audăun nivel sonor ridicat. Corurile Armatei Roșii și-au făcut auzite vocile, iar mass-media rusăa anunțat prezența pianistului Denis Mațuev, violonistului Iuri Bașmet și grupului preferat al lui Putin, Lube.

Nicio informație nu a scăpat cu privire la sosirea flăcării olimpice pe noul stadion Fișt dupăperiplul ei de 65.000 de kilometri, ce a inclus o ieșire în spațiu și o traversare a lacului Baikal. Comitetul de organzare trebuie săspere căflacăra olimpicănu se va stinge în cel mai nepotrivit moment: s-a întâmplat de 44 de ori în timpul călătoriei ei din Grecia în Rusia.

Defilarea atleților ar trebui de asemenea săasigure spectacolul. Costumele oficiale vor fi parte integrantăa show-ului, mai ales cele germane, împodobite și extravagante, și cele americane, inspirate de Crăciun, dar nu mai puțin extravagante. Farmecul va fi și el prezent, mai ales căpanourile ce anunțădelegațiile vor fi purtate de fotomodele, undele dintre ele celebre.

Tribunele vor fi teatrul unui alt spectacol. Vladimir Putin va fi gazdăpentru 44 de lideri mondiali, printre care secretarul general ONU, Ban Ki-moon. Vor fi înregistrate și absențe notabile, ca formăde protest fațăde politica rusăîn materie de drepturi ale omului și fațăde „propaganda” homosexuală.

Astfel președintele ucrainean Viktor Ianukovici, contestat pe străzile din Kiev, va fi alături de Putin, la fel ca liderul chinez Xi Jinping. Primul ministru turc Recep Tayyip Erdogan și omologul său japonez Shinzo Abe vor asista și ei la ceremonie și vor profita de ocazie pentru a participa la discuții bilaterale cu Kremlinul.

Și mai controversați, președintele bielorus Alexandre Lukacenko și Leonid Tibilov, președintele regiunii speratiste georgiene Osetia de Sud, recunoscutăde Moscova, vor avea locurile lor în tribune. Din partea „protestatarilor”, primul ministru britanic David Cameron, președintele francez Francois Hollande și cel german, Joachim Gauck, vor fi absenți.

Aceste absențe au fost taxate de președintele Comitetului Olimpic Internațional, Thomas Bach. „Am văzut câțiva politicieni a căror contribuție la o cauzănobilăa fost sărefuze o invitație pe care nu au primit-o”, a afirmat șeful CIO.

Comments

comments

About the Author