Șase ani de la furtuna catastrofală din Banat

Posted on sept. 18 2023 - 9:13pm by petre

Furtuna care s-a dezlănţuit în 17 septembrie 2017, după ora 15.40, a surprins mulţi timişoreni la terase, pe stradă, în parcuri, pe şosele.

Scaune şi mese de la terasele din oraş au fost ridicate de vântul foarte puternic, bucăţi din acoperişurile blocurilor au zburat, ţigle de pe Casa Armatei din Piaţa Libertăţii au căzut peste un tramvai care era în staţie şi mai mult de 3.000 de arbori au fost puşi la pământ numai în municipiul Timişoara.

O femeie de 35 de ani a murit la Grădina Zoologică, strivită de un copac, iar un student la stomatologie, în vârstă de 24 de ani, a fost zdrobit de poarta de la intrarea în municipiu dinspre Lugoj, care s-a prăbuşit peste autoturismul pe care-l conducea.

Trei membri ai unei familii din Buziaş şi-au pierdut viaţa sub copacii căzuţi din parcul central al oraşului.

Peste o sută de persoane rănite au ajuns la Spitalul Judeţean Timişoara, între care şi mai mulţi copii, doi fiind grav răniţi la nivelul craniului în timpul furtunii.

Dispeceratele ISU Banat şi al Ambulanţei au fost blocate din cauza lipsei de curent, iar accesul spre apelanţi a fost foarte dificil din cauza copacilor căzuţi pe carosabil. Pentru gestionarea problemelor, la nivelul ISU Banat a fost activată grupa operativă, iar misiunile au vizat în primul rând acordarea sprijinului persoanelor aflate în dificultate şi înlăturarea arborilor şi a bucăţilor din acoperişurile afectate din cauza furtunii.

 

 

 

Din cauza diferitelor obiecte sau a arborilor doborâți de vântul puternic, s-au înregistrat 145 victime, dintre care 8 persoane au decedat, iar 137 de persoane au fost rănite”, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Cele mai multe dintre persoanele rănite s-au deplasat la unitățile spitalicești cu mijloace proprii, după ce au fost lovite pe timpul furtunii.

 

Comments

comments

About the Author