S-a stabilit genetic cu cine se înrudesc românii

Posted on apr. 18 2016 - 10:51am by petre

Cercetătorii de la Universitatățile Oxford și College London (UCL) au publicat prima hartăinteractivădetaliată, care explicăo parte a  amestecului genetic al populațiilor în trecut.

La studiu au fost incluse 95 de populații din întreaga lume, fiind analizat ADN-ul a 1.490 de oameni.

Unele din rezultatele acestui studiu genetic au fost total neașteptate. Spre exemplu, populația Tu, din China, s-a amestecat cu europenii (probabil cu grecii) în jurul anului 1200 e.n., datoritănegoțului care avea loc între aceste populații, pe Drumul Mătăsii.

Iar populația Hazara, din Pakistan, este descendenta războinicilor mongoli.

Folosind mostre de ADN din întreaga lume, cercetătorii au putut săfacăo hartădestul de amănunțită, care atestălegăturile genetice în perioada 886-1194 e.n.

Înaceasta epocă, amestectul populațiilor a fost influențat și de negoțul cu sclavi din Arabia, dar și de comerț, în special de Drumul Mătăsii, care lega Asia de Europa.

Înprivința românilor, în aceastăperoadăei erau amestecați cu lituanieni, finlandezi, basci, greci, egipteni, sirieni, iordanieni, ciprioți și italieni.

Informațiile obținute de cercetători sunt utile și în domeniul sănătății publice. Unele populații au un risc mai mare de a face anumite boli, iar unele mutații genetice determinăreacții diferite la tratament.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Science.

AICI puteti consulta harta interactivă.

Sursa: UCL News, descopera.ro

Comments

comments

About the Author