S-a scumpit impozitul

Posted on sept. 10 2010 - 8:44am by petre

Dupa scumpirea gigacaloriei, timisorenii vor scoate mai multi bani din buzunar pentru a-si plati impozitele, odata cu modificarea Codului Fiscal.


Asadar, persoanele fizice care detin mai multe cladiri vor ajunge sa plateasca impozitul majorat chiar si cu 300%. La prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, timisorenii vor plati cu 65% mai mult decat pana acum, cu 150% mai mult pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu si cu 300% mai mult pentru a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu. O persoana poate plati impozitul pe un imobil si in functie de cum a dobandit proprietatea, indiferent de situatia juridica a imobilelor, respectiv daca sunt sau nu inchiriate sau sunt spatii cu alta destinatie sau constructii anexe.

Ca sa nu plateasca impozitul majorat, timisorenii isi instraineaza locuintele

Ca sa scape de plata impozitelor, timisorenii care detin mai multe imobile, le instraineaza copiilor sau rudelor celor mai apropiate. In evidenta municipalitatii se afla in aceasta situatie 29.000 de cetateni ai urbei de pe Bega. Dintre acestia, ca sa-si treaca locuintele pe numele copiilor merg la Directia Fiscala aproape 200 de persoane zilnic. Cei mai castigati par sa fie insa notarii.
Potrivit sefului Directiei Fiscale din Primaria Timisoara, Adrian Bodo, comparativ cu alte taxe care se duc la stat, taxa pentru impozit este chiar mica. Impozitul pe cladiri in Romania este extrem de mic. Am propus ca sistemul de calcul sa fie similar ca cel de la persoane juridice. Comparativ cu alte taxe pe care le platim, impozitul este de doi lei, a precizat Adrian Bodo, oferind si un exemplu pentru a explica cat mai bine situatia. Ce-ar fi daca fiecare am avea cate doi metri patrati de asfalt pe Take Ionescu si cand se strica sa-l reparam fiecare? Sau sa i se atribuie fiecarui cetatean cate un bec in oras, spune seful Directiei Fiscale.
Mai mult, de aceasta data, populatia nu va mai fi informata de scumpirea impozitului prin scrisori, deoarece nu sunt bani, iar fiecare scrisoare costa 10 lei. In schimb, timisorenii care nu stiu cum se calculeaza impozitul si cat trebuie sa plateasca se pot deplasa la Biroul de Consiliere pentru Cetateni din cadrul Directiei Fiscale.
Termenul scadent de plata a diferentelor de impozit stabilite conform noilor prevederi este 31 decembrie 2010.
Roxana Deaconescu

Comments

comments

About the Author