Rusia va accesa zăcămintele Coreei de Nord în schimbul unei datorii istorice din vremea URSS

Posted on iun. 5 2014 - 11:33am by petre

Rusia obține acces la zăcăminte de materii prime, în Coreea de Nord, dupăce a anulat datoria acestei țări, a anunțat joi ministrul pentru Dezvoltarea Extremului Orient rus.

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat în mai o lege care anulează90% din datoria în valoare de 11 miliarde de dolari a Phenianului, datând din perioada sovietică.

„Decizia anulării datoriei Coreei de Nord ne-a permis săsoluționăm o serie de probleme pe care nu le puteam rezolva”, a declarat Aleksandr Galușka, citat de agenția oficialăRIA Novosti.

Potrivit ministrului, Phenianul ar putea deschide Moscovei accesul la anumite zăcăminte, în vederea rambursării.

„Am studiat proiecte concrete în domeniul resurselor miniere, exploatării zăcămintelor, probleme de explorare geologicăși posibilitatea (…) de a oferi companiilor ruse accesul la zăcăminte de resurse miniere în Coreea de Nord”, a spus el.

De asemenea, grupului Basic Element, holdingul oligarhului rus Oleg Deripaska, i s-a propus săparticipe la reconstruirea unei centrale termice, potrivit agenției Interfax.

Înplus, Phenianul va facilita activitatea unor oameni de afaceri ruși pe teritoriul nord-coreean.

„Va fi posibilăfacilitarea obținerii de vize cu intrări multiple a antrepenorilor și angajaților întreprinderior ruse care lucreazăîn Coreea de Nord”, a declarat Galușka. „Investitorii și partenerii ruși vor avea acces la mijloace moderne de comunicare, Internet, telefon mobil”, a adăugat el.

Moscova a decis în 2012 săanuleze cea mai mare parte a datoriei nord-coreene, vizând câteva proiecte în aceastățară, cea mai închisădin lume, inclusiv construirea unei linii feroviare transcoreene și a unui gazoduct de transport pentru gaze naturale rusești către Coreea de Sud.

Comments

comments

About the Author