România va introduce taxarea la kilometru pe autostrăzi

Posted on iun. 10 2024 - 1:35am by petre

România introduce taxa pe kilometru de autostradă.

România se pregătește să implementeze un nou sistem de taxare pentru utilizarea autostrăzilor, similar celor din alte țări europene.

Cristian Pistol, directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a anunțat că o companie a câștigat licitația pentru implementarea sistemului electronic de tarifare.

„A fost depusă o ofertă pentru noul sistem electronic de tarifare a autovehiculelor care circulă pe rețeaua rutieră națională. Contractul prevede atât dezvoltarea și implementarea soluției informatice, cât și furnizarea echipamentelor software necesare”, a declarat directorul CNAIR, citat de România TV.

Vodafone România SA a fost singura companie care a depus o ofertă pentru acest contract, în valoare de până la 224,68 milioane de lei (fără TVA). Finanțarea va fi asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Contractul are o durată de 84 de luni, din care 24 de luni sunt destinate dezvoltării și implementării soluției informatice și furnizării echipamentelor și programelor necesare.

Alinierea la cerințele europene

Cristian Pistol a explicat că noile tarife vor alinia România la cerințele europene și se vor aplica atât autoturismelor, cât și autobuzelor, autocarelor și autovehiculelor de transport marfă. „În mod concret, șoferii vor plăti o rovinietă în funcție de kilometrii parcurși și de norma de poluare a vehiculului pe drumurile din România”, a adăugat el, potrivit Ziarulunirea.

Detalii despre noul sistem de tarifare

Noul sistem de tarifare va include două moduri: unul bazat pe perioada de utilizare a infrastructurii rutiere (time-based) pentru autoturisme, autobuze, autocare și autovehicule de transport marfă cu masa totală maximă autorizată (MTMA) ≤ 3,5 tone, și altul bazat pe distanța parcursă (distance-based) pentru autovehiculele de transport marfă cu MTMA > 3,5 tone.

„Prin această investiție, dorim să construim un nou sistem informatic integrat pentru gestionarea tarifului de utilizare a infrastructurii rutiere, conform prevederilor Uniunii Europene,” a precizat Cristian Pistol.

 

 

 

Comments

comments

About the Author