România are de azi încă28 de kilometri de austrostradă

Posted on dec. 19 2014 - 8:24pm by petre

O porțiune de 28 de kilometri din autostrada Nădlac-Arad – cei 22 de kilometri ai lotului I și șase kilometri din lotul II – a fost deschisăcirculației, vineri seară, însăpânăla finalizarea șantierului se va putea circula cu cel mult 100 de kilometri pe oră.

Constructorul autostrăzii Nădlac-Arad și conducerea CNADNR au decis sădeschisăcirculației 28 de kilometri din șoseaua de mare viteză, dupăce lucrările la partea carosabilăau fost încheiate pe lotul I. Astfel, de vineri searăse poate circula între Nădlac și Pecica, însăla ambele capete ale șoselei de mare vitezășoferii vor coborî pe DN7.

La frontieră, autostrada se termină, urmând ca abia în luna iunie 2015 săse facăjoncțiunea cu autostrada din Ungaria, care este în lucru. La Pecica, șoferii pot urca pe autostradăde pe DN7, existând un sens giratoriu.

Pentru a se putea da în folosințăacest tronson de 28 de kilometri, constructorii au realizat șase kilometri din lotul II, cuprins între Pecica și Arad.

„Lucrările care mai sunt de realizat pe lotul I permit desfășurarea circulației rutiere în siguranță. Circulația va fi permisădiferențiat. Astfel, pe sensul Arad – Nădlac vor circula doar vehicule sub 7,5 tone, pentru căpe drumul de legăturăîntre autostradăși vamăexistăo singurăbandăpe sens, iar tirurile nu pot aștepta controlul de frontierăacolo pentru căar bloca drumul”, a declarat directorul proiectului autostrăzii Nădlac-Arad, Adrian Adler.

El a spus căse vor continua lucrările pe lotul II, cu termen de finalizare la sfârșitul lunii iunie 2015, perioadăîn care ar urma săfie finalizatăși autostrada din Ungaria cuprinsăîntre Nădlac și Mako.

Termenul de finalizare al lotului I este sfârșitul lunii ianuarie 2015, dar lucrările care mai au loc sunt în afara părții carosabile, precum la garduri sau scurgeri pluviale.

Pânăla finalizarea proiectului, șoferii vor putea circula cu cel mult 100 de kilometri la oră, conform indicatoarelor de restricționare a vitezei amplasate.

Prezent la deschiderea acestui segment din coridorul IV pan-european, directorul general al CNADNR, Narcis Neaga, a spus cădupăce a parcurs șoseaua în inspecție a constatat că”lucrările pot fi considerate de calitate”.

El a adăugat căanul acesta au fost deschiși circulației 50 de kiloemtri de autostradă, respectiv 22 de kilometri între Orăștie și Sibiu și 28 între Nădlac și Arad.

„Anul viitor sperăm sădăm în folosințăTimișoara – Lugoj, lotul II, care are vreo 26 de kilomeri, cu alte cuvinte săse circule de la Sibiu la Deva, apoi de la Lugoj pânăla Nădlac. Sperăm săse termine lucrarea de la Deva la Ilia, de asemenea de la Gilău la Nădășelu, deci estimăm 50 de kilometri. Acesta este ritmul de lucru”, a spus Neaga.

Referitor la segmentul Sibiu-Pitești, Neaga a declarat că”studiul de fezabilitate este în evaluare, procedurăcare se va încheia în ianuarie, iar realizarea studiului va dura 17 luni, dupăcare va avea loc licitația pentru atribuirea lucrărilor”, urmând ca „undeva, în 2018, săînceapălucrările”.

Construcția Autostrăzii Nădlac-Arad a fost împărțităîn douăloturi, pe o distanțătotalăde aproape 39 kilometri. Primul a fost adjudecat inițial de asocierea româno-portughezăRomstrade-Monteadriano Engenharia e Construcao-Donep Construct, pentru 115,8 milioane de euro, iar lotul II a revenit Alpine Bau, valoarea contractului fiind de 124,45 milioane de euro.

Lucrările de construcție pentru cele douătronsoane au fost deschise în octombrie 2011, termenul de execuție fiind de un an și jumătate.

CNADNR a reziliat la finele anului 2012 contractul pentru construirea primului tronson al autostrăzii, motivul principal fiind întârzierea lucrărilor, și a atribuit, în decembrie 2013, asocierii italo-germane Astaldi-Max Boegl, un contract de 308 milioane de lei (69 de milioane de euro), cu TVA, pentru finalizarea acestora.

CNADNR a reziliat în vara anului trecut și contractul de proiectare și execuție a lotului II dupăfalimentul constructorului Alpine Bau din Austria, comunicând la vremea respectivăcăstadiul de execuție a lucrării era de 84,75%. Lotul II al autostrăzii Nădlac-Arad, în lungime de 16,6 kilometri, va fi finalizat tot de asocierea italo-germanăAstaldi – Max Boegl.

 

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author