REZULTATE ȘOC la REFERENDUMUL din Marea Britanie! Ce se va întâmpla acum cu românii?

Posted on iun. 24 2016 - 10:58am by petre

Marea Britanie va ieși din UE, dupăce 51.9 la sutădintre cetățenii britanici au votat pentru ieșirea țării din Blocul Comunitar, potrivit rezultatelor finale, informeazăBBC News online. Partidul Sinn Fein a emis un comunicat în care cere organizarea unui referendum pentru consultarea populației din Irlanda de Nord în privința unirii cu Republica Irlanda, ca o soluție pentru a rămâne în UE.

Eventuala ieșire a Marii Britanii din UE ar fi un proces complicat, fărăprecedent. Articolul 50 din Tratatul UE prevede căorice stat are dreptul săse retragă, dar trebuie sănotifice Comisiei Europene intenția sa cu doi ani înainte.

Înacești doi ar urma săse negocieze viitoarea relație cu UE, prin negocieri formale și transparente. Pentru Marea Britanie, ieșirea ar însemna renegocierea tuturor înțelegerilor cu UE, comerciale și politice. Înfuncție de aceste eventuale negocieri vor apărea noile înțelegeri pe circulația forței de muncă, a mărfurilor, a capi­talului și a serviciilor. Indiferent de rezultatul nego­cierilor, este evident însăcăvom asista la limitarea liberei circulații.

Ce se întâmplăcu românii care lucreazăastăzi fărărestricții în Marea Britanie, o vor mai putea face?

Depinde de schimbările legislative care vor surveni ca urmare a celor doi ani de negocieri, dacăva avea loc Brexitul. Românii care lucreazăastăzi în Marea Britanie sunt în expectativă, viitorul lor este nesigur, precum și al celor care vor vrea săplece la muncăîn continuare în UK. Vor fi înăsprite mult condițiile de muncăacolo pentru cetățenii UE, deci și pentru români. Este posibil ca și pentru călătoriile în Marea Britanie săfie restricții, săse revinăla vize.

UPDATE 09:10 Potrivit rezultatelor anunțate dupănumărarea tuturor voturilor din cele 382 de circumscripții electorale, 51,9% dintre cetățenii britanici s-au pronunțat în favoarea ieșirii țării din UE, potrivit BBC News online.

Pentru ieșirea din Uniunea Europeanăau votat puțin aproximativ 17,4 milioane de cetățeni, în timp ce pentru rămânerea în UE s-au înregistrat puțin peste 16 milioane de voturi.

UPDATE 08:40 Votul de la referendum aratădiscrepanțe regionale majore în cadrul Marii Britanii, atât Scoția, cât și Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în UE, în timp ce Anglia și Å¢ara Galilor au votat majoritar pentru ieșire, relateazăBBC News online și Reuters. Prim-ministrul de la Edinburgh, Nicola Sturgeon a declarat vineri că”Votul aici aratăclar căoamenii din Scoția văd viitorul lor ca parte a Uniunii Europene”.

„Așteptăm rezultatul final din Marea Britanie la nivel, dar Scoția a vorbit. Și vorbit clar,” a continuat oficialul.

UPDATE 06:58 Potrivit rezultatelor anunțate dupănumărarea voturilor din 319 circumscripții, din totalul de 382, 51,9% dintre cetățenii britanici s-au pronunțat în favoarea ieșirii țării din UE.

REZULTATE REFERENDUM BREXIT. Rezultatele nu sunt definitive, dar este greu de crezut cădiferența de peste un milion de voturi poate fi recuperatăde miÅŸcarea favorabilărămânerii Marii Britanii în UE.

Ce se întâmplăpractic din punctul de vedere al relațiilor Marii Britanii cu UE dacăse decide Brexit la referendum?

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author