REFERENDUMUL din Crimeea: vot MASIV masiv pentru alipirea de Rusia

Posted on mart. 16 2014 - 5:33pm by petre

Un milion și jumătate de alegători din Peninsula ucraineanăCrimeea au început săvoteze duminicăîn vederea unei alipiri la Rusia, într-un scrutin denunțat de întreaga lume, dar susținut de Moscova și al cărui rezultat nu ridicănicio îndoială. Nereguli au fost constatate dupăcâteva ore de la începerea procesului votării.Crimeea steag rusia

ORA 17:10 Manifestanți proruși au pătruns în sediile parchetului și SBU din Donețk

Manifestanți proruși au pătruns duminicăîn sediile parchetului și serviciilor speciale (SBU) din Donețk, un oraș rusofon situat în estul Ucrainei, la finalul unei manifestații pentru alipirea la Rusia, relateazăAFP.

Manifestanți au luat cu asalt cele douăclădiri, practic fărăsăîntâmpine vreo rezistențădin partea forțelor de ordine.

Ei reclamăeliberarea liderului lor, „guvernatorul” autoproclamat Pavlo Gubarev.

ORA 16:15 Nereguli constatate în cursul referendumului din Crimeea

Nereguli au fost constatate duminicăîn Crimeea, dupăcâteva ore de la începerea procesului votării într-un referendum privind alipirea peninsulei la Rusia, relateazăAFP.

La Sevastopol, câteva zeci de alegători au fost văzuți de către un jurnalist AFP începând săintroducăbuletine în urne cu o jumătate de orăînainte de deschiderea oficialăa scrutinului, la ora locală8.00 (8.00, ora României).

Înunele secții de votare, jurnaliști, inclusiv de la AFP, au fost împiedicați săpătrundăîn incintă, în pofida acreditărilor emise de către autoritățile separatiste locale.

Încentrul capitalei provinciei, Simferopol, campania în favoarea unui vot prorus a continuat neîntrerupt, contrar prevederilor legii electorale. Repetiții ale unor spectacole în vederea sărbătoririi victoriei așteptate a taberei „da” pentru Rusia continuau, spre exemplu, în Piața Lenin, în centrul orașului.

Mihailo Malișev, președintele Comitetului de organizare a referendumului, a dezmințit informații potrivit cărora cetățeni ruși din Rusia ar fi fost autorizați săvoteze. El a dat asigurări cădoar cetățeni ucraineni sunt autorizați săse pronunțe.

ÃŽntr-o secție de votare de la Bahcisarai, la aproximativ 30 de kilometri sud de Simferopol, un pensionar care deține un pașaport rusesc și care locuiește în oraș de mai mulți ani nu a fost autorizat săvoteze, a constatat un jurnalist AFP.

Potrivit lui Malișev, pânăduminicăla prânz nu a avut loc vreun incident care sănecesite intervenția poliției.

ORA 15:45 Putin i-a spus lui Merkel căRusia va respecta rezultatul referendumului din Crimeea

Președintele rus Vladimir Putin i-a transmis telefonic cancelarului german Angela Merkel căRusia va respecta rezultatul referendumului din Crimeea, în curs duminică, privind alipirea regiunii ucrainene la Rusia, a anunțat Kremlinul, relateazăAFP.

„El a subliniat căRusia va respecta opțiunea locuitorilor din Crimeea”, afirmăKremlinul într-un comunicat, precizând căaceastăconversație telefonicăa fost purtatăla solicitatea Germaniei.

„Vladimir Putin a remarcat căvoința populației peninsulei este exprimatăcu respectarea totalăa normelor dreptului internațional, în special a articolului 1 al Cartei ONU, care afirmăprincipiul egalității și dreptul la autodeterminare al popoarelor”, se aratăîn comunicat.

Un milion și jumătate de alegători din Peninsula ucraineanăCrimeea voteazăduminicăpentru alipirea acesteia la Rusia, într-un referendum denunțat de către occidentali dar susținut de către Moscova și al cărui rezultat nu ridicăvreo îndoială.

„Președintele rus și-a exprimat îngrijorarea fațăde tensiuni în estul și sud-estul Ucrainei, intensificate de către grupări radicale cu complicitatea autorităților de la Kiev”, adaugăKremlinul.

„Un schimb constructiv de opinii a avut loc pe tema unei posibile trimiteri în Ucraina a unei misiuni masive OSCE pentru a observa situația”, a adăugat Kremmlinul.

Mobilizarea unor trupe rusești la frontiere, invocând exerciții militare, dublatăde discursuri, la Moscova, despre necesitatea „protejării” comunităților rusofone provoacătemeri multor ucraineni, convinși, în pofida dezmințirilor diplomației ruse, căarmata rusăva trimite trupe în estul și sud-estul Ucrainei.

Pe de altăparte, secretarul de Stat american John Kerry l-a sunat pe ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. Acesta a „confirmat poziția de principiu a părții ruse cu privire la referendumul în curs în Crimeea”.

De asemenea, Lavrov a „cerut Washingtonului să-și foloseascăinfluența asupra autorităților actuale de la Kiev pentru a le determina săadopte măsuri eficiente menite săpunăcapăt (…) arbitrariului fațăde populația rusă”, se precizeazăîn comunicat.

„John Kerry a asigurat căWashingtonul adoptădeja măsuri indispensabile și și-a exprimat speranța ca acestea sădea, în curând, rezultate pozitive”, potrivit aceleiași surse.

UPDATE 14:22 – Crimeea voteazămasiv pentru alipirea sa la Rusia

Locuitorii peninsulei ucrainene Crimeea votau masiv duminicăpentru alipirea peninsulei la Rusia, autoritățile separatiste preconizând deja o ratărecord de participare.

Referendumul, denunțat de Kiev și Occident, se desfășoarăîn prezența trupelor ruse care dețin controlul asupra regiunii de douăsăptămâni, alături de miliții separatiste.

La Sevastopol, un oraș istoric care găzduiesște Flota rusăla Marea Neagrăde peste 200 de ani, alegătorii s-au precipitat masiv la urne încăde duminicădimineața. ÃŽntr-o secție de votare instalatăîntr-un centru de afaceri și cultural, votul a început înainte de deschiderea oficialăa referendumului. Ulterior, 65 de alegători au votat în decurs de jumătate de oră, a constatat un jurnalist AFP.

La Bahcisarai, „capitala” comunității musulmane tătare din Crimeea, ai cărei lideri au îndemnat la boicotarea consultărilor, tătarii au rămas în casă. Doar ucraineni de origine rusăvotau cu entuziasm, încântați săscape cât mai repede de pașaportul ucrainean și sperând sătrăieascămai bine cu subvenții de la Moscova.

Înalte secții de votare de la Sevastopol și Simferopol, capitala peninsulei separatiste, jurnaliști, inclusiv AFP, au fost împiedicați săpătrundăîn incintă, în unele cazuri.

– ÃŽncepe o nouăeră

„Este un moment istoric, toatălumea va fi fericită”, a declarat pentru presă”premierul” prorus al Crimeei Serghii Aksionov, dupăce a votat la Simferopol. „ÃŽncepe o nouăeră”, a continuat el, în timp ce un bărbat care agita un steag ucrainean era împins de către gărzi. „Vom sărbători în această(duminică) seara”, a conchis Aksionov, sigur de victoria sa.

Încontextul în care trupe ruse și miliții ruse sunt mobilizate în Crimeea, locuitorii acestei regiuni din sudul Ucrainei sunt invitați săaleagăîntre integrarea în Federația Rusăși o autonomie mai largăîn interiorul Ucrainei.

La Sevastopol, Aleftina Klimova, născutăîn Rusia, nu a putut sădoarmă. „Măașteptam ca Statele Unite, Franța, ei, toți, săfie împotrivă. Mătemeam pentru (președintele rus Vladimir) Putin. Dar a știut săreziste. Nu am dormit toatănoaptea, am așteptat acest moment și totul merge cum voiam”, a continuat ea.

ÃŽntr-o peninsulăcu o populație majoritarărusofonă, alipităîn 1954, în urma deciziei lui Nikita Hrușciov, unei Ucraine care le-a părut întotdeauna îndepărtatămultor locuitori, o largămajoritate se va pronunța cu siguranțăîn favoarea unei uniuni oficiale cu Federația Rusă, cu atât mai mult cu cât minoritățile ucraineanăși tătară, care reprezintă37% din populație, au îndemnat la boicot.

Un ultim îndemn la boicotare a fost lansat în noaptea de sâmbătăspre duminicăde către președintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov. Denunțând, într-un comunicat, un „pretins referendum pe care pseudo-puterea marionetădin Crimeea îl organizeazăsub controlul trupelor ruse”, Turcinov a declarat cărezultatele acestuia „nu reflectăsentimentele adevărate ale populației” din Crimeea.

ÃŽntrebarea care le este adresatăle permite alegătorilor săaleagăîntre „reunificarea cu Rusia ca membrăa Federației Ruse” sau revenirea la un statut datând din 1992, niciodatăaplicat, de autonomie lărgităfațăde Kiev.

Comments

comments

About the Author