Reacții internaționale la referendumul din Crimeea

Posted on mart. 16 2014 - 9:59pm by petre

Statele Unite „resping” referendumul care s-a desfășurat duminicăîn Crimeea pentru alipirea la Rusia, un scrutin „contrar Constituției ucrainene”, organizat „sub amenințări cu violențe” din partea Rusiei, afirmăCasa Albă, relateazăAFP.
Obama Hollande Michelle

„Respingem «referendumul» care a avut loc astăzi (duminică)”, a anunțat Jay Carney, un purtător de cuvânt al Executivului american, într-un comunicat.

„Acțiunile Rusiei sunt periculoase și destabilizatoare”, a adăugat el. „Consiliul de Securitate (al ONU) a recunoscut aceastăstare de fapt ieri (sâmbătă), într-o rezoluție căreia numai Rusia i s-a opus”, a subliniar Carney.

„ÃŽndemnăm toți membri comunității internaționale săcontinue săcondamne acest tip de acțiuni și săadopte măsuri concrete pentru a impune costuri” Rusiei, a adăugat Casa Albă.

„Aceastăintervenție militarăși încălcarea dreptului internațional vor avea un preț tot mai mare pentru Rusia, nu doar din cauza măsurilor impuse de către Statele Unite și aliații lor, ci și ca rezultat direct al propriilor acțiuni destabilizatoare ale Rusiei”, se aratăîn continuare în text.

Locuitorii din Crimeea au plebiscitat duminicăalipirea peninsulei la Rusia cu 93% din voturile exprimate, potrivit unui sondaj efectuat la ieșirea de la urne, difuzat de către autoritățile separatiste.

Referendumul, prezentat ca un exercițiu de democrație popularăde către autoritățile separatiste și de către Moscova, s-a desfășurat în prezența a mii de militari ruși care dețin controlul asupra regiunii, de douăsăptămâni, împreunăcu miliții separatiste.

„Nicio decizie cu privire la viitorul Ucrainei nu ar trebui săfie luatăfărăGuvernul ucrainean”, apreciazăCasa Albă.

„Înplus, acest vot nu era necesar. Guvernul ucrainean și-a anunțat în mod clar voința de a discuta despre o autonomie sporităpentru Crimeea, iar alegerile prezidențiale prevăzute la 25 mai oferăo oportunitate tuturor ucrainenilor să-și facăauzităvocea cu privire la viitorul țării lor”, mai afirmăCasa Albă.

Băsescu: România nu va recunoaște rezultatele referendumului din Crimeea

Președintele Traian Băsescu anunțăcăRomânia „considerăilegal referendumul în curs de desfășurare în Crimeea și nu va recunoaște rezultatele acestuia”, potrivit unui comunicat remis duminicăsearăde Administrația Prezidențială.

Comments

comments

About the Author