„Boema” din nou pe scena Operei timisorene

Posted on oct. 2 2010 - 10:36am by petre

Iubitorii operei sunt asteptati duminica, 3 octombrie de la ora 19, in sala Operei Nationale Romane din Timisoara pentru a urmari unul dintre cele mai frumoase titluri din repertoriul puccinian, opera in patru acte „Boema”.

Chiar si acum, la peste 100 de ani de la prima reprezentatie, farmecul „Boemei” ramane neschimbat, creatiile lui Puccini fiind una dintre cele mai sensibile si apreciate opere. Reprezentatia va aduce in fata publicului artistii: Lacramioara Cristescu (Mimi), Mihaela Marcu (Musetta), Like Xing (Rodolfo), Bogdan Zaharia (Marcello), Cristian Rudic (Schunard), Octavian Vlaicu (Colline), Mihai Prelipcian (Benoit/Alcindro), Adrian Boba (Parpignol), Marius Gosa (Sergentul) si Iulian Ioan Iosip (Vamesul). Conducerea muzicala ii apartine maestrului David Crescenzi; regia artistica, decorurile si costumele fiind concepute de Mario de Carlo. In concert vor evolua maestrii Ovidiu Rusu si Corina Murgu pe miscarea scenica semnata de Carmen Cojocaru. De asemenea, vor fi prezente corul, orchestra si ansamblul de balet al ORT, iar spectacolul va fi cantat integral in limba italiana si titrat in limba romana.
Premiera operei „Boema” a avut loc la 1 februarie 1896, la Teatrul Reggio din Torino, sub bagheta lui Arturo Toscanini. Cei doi libretisti permanenti ai lui Puccini, L. Illica si G. Giacosa, s-au inspirat din romanul „Vie de boheme” al francezului Henri Murger. Actiunea operei se petrece in Cartierul Latin, fiind un amestec de stari contradictorii, tristete si bucurie, ras si plans, redate cu sensibilitate pe note muzicale de un farmec aparte.
Elanul romantic, farmecul poetic si generozitatea melodica sunt coordonatele estetice ale acestei minunate opere, un adevarat poem de dragoste. Biletele se gasesc la Agentia de Bilete din cadrul ORT.

Comments

comments

About the Author