Proteste de stradă în Ungaria

Posted on iul. 24 2020 - 11:12pm by petre

Mai multe organizaţii civice au organizat un marş de protest, în seara aceasta, după ce jurnaliştii publicației independente Index.hu au demisionat în masă, din pricina presiunilor politice, scrie G4media.

Sute de persoane s-au adunat vineri seară la sediul publicației independente Index.hu, în semn de solidaritate cu jurnaliștii care au demisionat în masă. De acolo, au pornit într-un marș de protest organizat de o serie de organizații civice, precum MÚOSZ.

Protestatarii mărșăluiesc de la sediul redacției Index până la Castelul Buda (cunoscut simbol istoric al regilor ungari din Budapesta).

Se vor ține discursuri în Piața ”Sf. Gheorghe”, au anunțat organizatorii protestului, conform Publicația 444.hu, citată de G4media. Protestele de amploare au pornit după ce peste 60 de ziariști de la site-ul Index.hu au demisionat vineri, ca urmare a demiterii redactorului-șef Szabolcs Dull.

Foștii editori ai portalului, unul dintre cele mai accesate și mai respectate din Ungaria, au acuzat ingerințe politice în activitate. Vera Jourova, vicepreședinte al Comisiei Europene, a declarat că are ”temeri mari legate de situația de la Index.hu, cel mai mare portal independent de știri din Ungaria”, a transmis Politico.

”Mi-am exprimat îngrijorările serioase legate de situația presei ungare în general și despre situația de le Index”, a declarat Jourova, care este vicepreședinte al Comisiei Europene pentru valori și transparență.

Comments

comments

About the Author