Primarul din Sfântu Gheorghe cere că autonomia „Ținutului Secuiesc” să fie înscrisă în Constituția României

Posted on sept. 30 2023 - 10:18am by petre

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, relatând anunţul făcut de Macron privind o sporire a autonomiei insulei Corsica a scris pe Facebook: „Este exact ceea ce ne dorim noi, secuii”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a propus joi „să se facă un nou pas” prin „introducerea Corsicii” în Constituţia franceză şi acordarea unei autonomii „a insulei care să nu mai fie nici împotriva statului şi nici fără stat”. Şeful statului francez le-a cerut aleşilor corsicani să lucreze la un acord pentru a pune bazele „autonomiei”, în următoarele şase luni. Mai este nevoie de paşi complicaţi pentru ca acest anunţ, care sună ca o victorie pentru naţionalişti, să aibă un efect practic, a titrat ieri Le Monde.

Anunţul lui Macron făcut direct din Corsica a dus şi la reacţii în România. Antal Arpad, primarul din Sfântu Gheorghe, a scris pe Facebook că secuii din „Ţinutul Secuiesc” doresc acelaşi lucru, şi anume recunoaşterea oficială – prin Constituţie – a autonomiei regiunii în care trăiesc.

„Corsica devine autonomă! Acesta este un moment istoric în Franţa şi o piatră de hotar pentru minorităţile naţionale din Europa! Într-o Franţă care s-a opus până acum în mod rigid oricărei forme de autonomie, preşedintele Republicii Franceze a anunţat intenţia statului francez de a stabili autonomia Corsicii în termen de şase luni. Această autonomie înseamnă că statul francez, în cuvintele lui Macron, „recunoaşte specificitatea comunităţii corsicane, din punct de vedere istoric, lingvistic şi cultural” şi că acest lucru va fi înscris în Constituţia franceză.
Este exact ceea ce ne dorim noi, secuii. Vrem ca o clauză similară să fie inclusă în Constituţia României şi ca statul român însuşi să stabilească autonomia Ţinutului Secuiesc într-un mod similar. Vedem cum Europa se schimbă sub ochii noştri şi consider că este un semn că şi ultimul mare stat naţional a cedat şi a recunoscut nevoile de autonomie ale comunităţilor naţionale”, a scris Antal Árpád, primarul din Sfântul Gheorghe, pe Facebook.

 

Comments

comments

About the Author