Prima reuniune la nivel înalt între cele douăCorei, după7 ani

Posted on feb. 12 2014 - 8:50am by petre

Reprezentanți ai celor douăCorei au început miercuri dimineața, în localitatea de frontierăPanmunjom, prima reuniune la nivel înalt din ultimii ani, în speranța unui început de cooperare înainte de reluarea reuniunilor familiilor separate de război în urmăcu 60 de ani.

Temele abordate în cadrul acestei întâlniri nu au fost precizate, însăele se referăla „subiecte importante”, precum reluarea programului reuniunilor familiilor despărțite de Războiul Coreei (1950-1953), a anunțat marți Ministerul sud-coreean al Unificării.

Coreea de Nord so Coreea de Sud granita (680x510)

Delegația Coreei de Sud este condusăde către oficialul de cel mai înalt rang din cadrul Consiliului Securității Naționale, Kim Kyou-Hyun. El a declarat căscopul Seulului este de a se asigura căreuniunile familiilor vor avea loc conform programului.

Reuniuni ale unor familii, prevăzute săaibăloc în septembrie, au fost anulate în ultimul moment de către Phenian.

La rândul ei, Coreea de Nord intenționeazăsăcearădin nou anularea manevrelor militare comune, desfășurate anual de către Statele Unite și Coreea de Sud și care anul acesta urmeazăsăînceapăla 24 februarie.

Kim Kyou-hyun a declarat căîncepe aceste discuții „cu spiritul deschis, pentru a analiza șansele de a începe un nou capitol despre Peninsula Coreeană”.

El nu a precizat dacăprogramul nuclear nord-coreean va fi discutat în cadrul acestei întâlniri, care a începul la ora locală10.00 (03.00, ora României).

Aceasta este prima întâlnire la un nivel atât de înalt între reprezentanții ambelor Corei, începând din 2007.

Potrivit Seulului, întâlnirea de la Panmunjom a fost propusăde către Phenian, a cărui delegație este condusăde Wong Ton-yong, vicepreședintele organizației care se ocupăde relațiile între cele douăCorei.

Comments

comments

About the Author