Ponta cere demiterea șefului STS și a altor demnitari responsabili de intervenția în cazul tragediei aviatice

Posted on ian. 22 2014 - 12:20pm by petre

Premierul Victor Ponta a anunțat căsecretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper (PNL) va fi demis și va cere înlocuirea directorului general și a directorului de operațiuni ROMATSA, dar și a șefului STS, pentru deficiențe inacceptabile în cazul accidentului din Cluj.

El a precizat căsolicitarea de schimbare a conducerii ROMATSA (Administrația Românăa Serviciilor de Trafic Aerian) va fi adresată, conform legii, Consiliului de Administrație, iar cea de înlocuire a șefului Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Marcel Opriș, va fi înaintatăîn Consiliul Suprem de Apărare a Å¢ării (CSAT).

Înprivința secretarului de stat Constantin Chiper, membru PNL din 2005 și fost director în Cancelaria fostului premier Tăriceanu la Compartimentul Analizăși Planificare Politică, Ponta a explicat căacesta este responsabil pentru intervenții în situații de urgență.

Premierul a arătat că, la nivelul Ministerului de Interne, ROMATSA și STS, lucrurile au funcționat inacceptabil de încet și fărăasumarea autorității și a responsabilității, iar intervenția de luni a fost un eșec.

Acestea sunt și concluziile preliminare ale raportului privind modul în care reprezentanții instituțiilor statului au intervenit dupăproducerea accidentului aviatic, respectiv existența unor deficiențe inacceptabile, care necesităîmbunătățirea sistemului de intervenție.

„Consider căaceste responsabilități, la nivel de vârf, trebuie asumate, ca un semnal foarte clar căexistăo responsabilitate și o nefuncționare corespunzătoare și că, în momente dificile, aceste instituții trebuie săbeneficieze la cel mai înalt nivel de oameni capabili săîși asume responsabilități, săaibăautoritatea necesarăpentru a lua măsuri și implicarea necesarăîn aceste situații cu totul și cu totul speciale”, a afirmat Ponta.

Declarațiile premierului:

Concluziile preliminare ale raportului pe care l-am solicitat privind modul în care instituțiile statului au intervenit dupăaccidentul aviatic: au existat în operațiunea de căutare și salvare deficiențe inacceptabile pe care le consider ca provocând o indignare. Aceste lucruri necesităacțiuni foarte clare de îmbunătățire a sistemului de intervenție.

La Ministerul de Interne, ROMATSA și STS lucrurile au funcționat inacceptabil de încet. Am decis înlocuirea din funcție a secretarului de stat Chiper, înlocuirea directorului general ROMATSA și a directorului de operațiuni și voi solicita înscrierea pe ordinea de zi a CSAT a unui raport privind activitatea STS și înlocuirea șefului.

Consider căintervenția a fost un eșec, măbucur foarte mult căau fost salvate 5 vieți.

Voi propune decorarea celor 5 supraviețuitori și a celor care au făcut posibilăgăsirea lor.

Prezint condoleanțe familiilor celor douăvictime. Este evident o tragedie.

Deciziile au fost luate dupăo discuție cu liderul PNL, Crin Antonescu, și mai mulți miniștri liberali, printre care și ministrul de Interne, Radu Stroe, privind modul în care au reacționat autoritățile în cazul accidentului aviatic din Cluj, în contextul în care MAI este condus de un liberal, și eventuale măsuri.

La discuție a fost prezent și vicepremierul Gabriel Oprea, care trebuie săredacteze un raport pe tema reacției autorităților în cazul accidentului.

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat, marți seară, răspunzând unei întrebări, căîși reproșeazăcăs-a întâmplat în timpul mandatului său tragedia aviaticăde la Cluj.

„ÃŽmi pare rău căs-a întâmplat în timpul mandatului meu tragedia”, a spus Stroe.

De asemenea, el a spus căproblema a fost „la localizare”.
Citește și: Stroe: ÃŽmi reproșez căs-a întâmplat în timpul mandatului meu tragedia de la Cluj

Deputatul PSD Florentin Gust afirmă, într-un comunicat, căremarcălipsa de comunicare, coordonare, intervenție și competențăa structurilor din MAI și MApN în incidentul aviatic din Cluj, menționând căcel puțin doi miniștri ar trebui săîși dea demisia sau săfie demiși.

Premierul Victor Ponta l-a desemnat, marți dimineață, pe vicepremierul Gabriel Oprea săîi prezinte o informare, pânăla ședința de miercuri a Guvernului, despre modul în care a acționat fiecare instituție în parte în cazul operațiunilor de luni, dupăproducerea accidentului aviatic din județul Cluj

Toate aceste informații vor fi transmise prim-ministrului, pentru ca, în cursul ședinței de guvern de miercuri, săfie analizatăactivitatea fiecărei instituții implicate și săfie luate măsurile care se impun, precizeazăGuvernul.

Pilotul Adrian Iovan și o studentăși-au pierdut viața dupăce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forțat, luni după-amiază, într-o zonămuntoasăaccidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița județelor Cluj și Alba. Unul dintre medicii din aeronavăa reuși săsune la 112, la ora 16.16, anunțând incidentul.

La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor -, o studentăși doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan și copilotul Răzvan Petrescu.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi și traumatisme, sunt conștiente și au fost internate la secția de terapie intensivăa Spitalului Județean de Urgență, ultimii doi răniți fiind aduși la UPU Cluj marți dimineață, în jurul orei 4.30.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author