Ponta: „Băsescu este un client foarte cusurgiu„

Posted on ian. 18 2015 - 6:41pm by petre

Fostul președinte Traian Băsescu o săîși aleagă, pânăla urmă, o locuințădn ce mai are Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), dar este un client foarte cusurgiu, a afirmat premierul Victor Ponta.

„Băsescu este un client foarte cusurgiu, în sensul în care ultima datăi-a fost transmisăo listăcu șapte posibile locuințe. Pânăla urmăo să-și aleagăuna din ce mai are RA-APPS”, a spus Ponta la postul B1 TV.

ÃŽntrebat dacănu este pur și simplu o răzbunare a sa fațăde Băsescu, Ponta a răspuns cănu, deoarece nu are dorința de a se răzbuna în mod special pe cineva.

Guvernul a prezentat recent o listătransmisă, în luna decembrie, de RA-APPS către Traian Băsescu incluzând șapte case pe care acesta săle utilizeze ca reședințădupăîncheierea mandatului de președinte al țării, printre care apartamentul din Bulevardul Prezan unde l-a avut ca vecin pe Adrian Năstase, și douăvile în Snagov, Guvernul spunând căBăsescu a refuzat unele dintre case și nu a răspuns pentru altele.

Lista i-a fost transmisălui Băsescu dupăce acesta a solicitat RA-APPS, în atenția și a Secretariatului General al Guvernului, săîi fie atribuităspre folosințăgratuităo locuințăde protocol cu destinația de reședință, alta decât Vila Lac 3, ocupatăîn prezent, precum și un spațiu ca birou de lucru, dupăîncheierea amndatului prezidențial, conform legii în vigoare.

Pe listăau fost propuse apartamentul cu șase camere din Bulevardul Constantin Prezan, din clădirea în care Traian Băsescu a locuit, la etaje diferite, cu Adrian Năstase și Nicolae Văcăroiu (cu o suprafațăde 279 metri pătrați), Vila 11 din Snagov (2.189 metri pătrați), Vila 1 A din Snagov (472 metri pătrați), un spațiu cu cinci camere și încătrei camere de serviciu din strada Orbescu (440 metri pătrați), un imobil cu 9 camere din strada David Praporgescu (295 metri pătrați), un apartament cu 5 camere din strada Barbu Delavrancea (280 metri pătrați) și un apartament cu 8 camere din strada Lev Tolstoi (273 metri pătrați).

Ulterior, vila 1 A a ost acordatăAutorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, iar premierul Ponta a precizat căVila 11 va fi scoasăla vânzare, astfel căBăsescu nu o va mai putea avea ca reședințădecât dacăva plăti 2,5 milioane euro, suma de evaluare.

Legea stabilește căpersoanele care au avut calitatea de șef al statului român beneficiazăpe durata vieții de folosința gratuităa unei locuințe de protocol, cu destinația de reședință, care cuprinde și un spațiu cu destinația de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier și un post de secretar, de o indemnizație lunarăîn cuantum egal cu 75% din indemnizația acordatăpreședintelui în exerciți, de pazăși protecție, precum și de folosința gratuităa unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecție și Pază.

Modalitățile concrete de exercitare a acestor drepturi trebuie stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Legea mai prevede călocuința de protocol nu poate fi reședința pe care titularul a avut-o ca președinte în funcție.

Vilele RA-APPS de la Snagov au fost subiect de discuție, pe finalul anului trecut, între premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu, Ponta spunând căfostul președinte nu va primi dreptul de a se muta într-un astfel de spațiu, iar Băsescu precizând căel nu a cerut o vilăanume, ci un imobil adecvat, conform legii.

La finele lunii octombrie, premierul Victor Ponta anunța cădiscuția despre „palatul lui Băsescu” se închide, el arătând căa respins propunerea RA-APPS de a i se da șefului statului casa de la Snagov, acest imobil urmând săfie dat în folosințăunei fundații.

Înreplică, președintele Traian Băsescu preciza cănu a cerut o vilăanume, ci o locuințăde serviciu și birou, așa cum prevede legea.

Președintele Traian Băsescu trebuie săpărăseascăvila Lac 3 în maximum 60 de zile.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author