Vineri, 28 noiembrie,la Primăria Municipiului Timișoara, a avut loc întâlnirea între reprezentanți ai primăriei (primar, viceprimar PNL), reprezentanți ai direcțiilor de specialitate și parlamentarii de Timiș.
Au participat la discuții senatorii Ben – Oni Ardelean, Petru Ehegartner, Matei Suciu, precum și deputații Horia Cristian, Cornel SĂƒmărtinean, Ion Răducanu, Alin Popoviciu, Sorin Stragea, Petru Andea, Adrian Diaconu, Dorel Covaci.
Discuțiile s-au axat pe modificări legislative imperios necesare dezvoltării proiectelor Municipiului Timișoara în câteva domenii majore.
S-au abordat temele modificării Codului Silvic, a legislației referitoare la reabilitarea clădirilor istorice aflate în proprietate privată, respectiv ale Codului Fiscal.
Cu privire la Codul Silvic, reprezentanții Primăriei au susținut identificarea unei modalități echitabile de schimb între suprafețe de pădure aflate în proprietatea unităților administrativ teritoriale, respectiv ale Statului Român în administrarea Romsilva. Înforma actualăa textului de lege schimburile de suprafețe forestiere implica coeficienți aberanți între suprafețe similare (ex. pentru 6 ha proprietate a Statului Român în Pădurea Verde, Direcția Silvicăa calculat o compensare de aproximativ 198 ha din pădurea proprietatea municipiului Timișoara din alte zone ale județului Timiș).
Definirea unui cadru echitabil de schimb ar permite dezvoltarea proiectelor Municipiului Timișoara de extindere a Grădinii Zoologice, respectiv acelea de transformare a Pădurii Verzi în Pădure Parc pentru agrement.
Cu privire la reabilitarea clădirilor istorice aflate în proprietate privată, au fost prezentate programele de reabilitare ale Primăriei Municipiului Timișoara, precum și dificultățile de naturălegislativăcu care ne confruntăm. Acestea constau în special în definirea insuficient de precisăa intervenției autorității locale în procesul de reabilitare a clădirilor istorice cu proprietari privați în legislația specifică(Legea 153 / 2011, respectiv 422/2001). Discuțiile s-au purtat în special pe mecanismul financiar de rambursare a cheltuielilor realizate de către autoritatea localăpentru reabilitare, de către proprietarii privați. Reprezentanții Primăriei au cerut completarea legii 153/2011 cu un mecanism asemănător celui folosit la reabilitarea termicăa blocurilor (transformarea cotelor de contribuție proprie ale proprietarilor/asociațiilor de proprietari în taxa specială de reabilitare a clădirilor istorice cu o durata de recuperare de 10 ani).
Completările la legea 153/2011 vor fi formulate de către aparatul tehnic al Primăriei și vor fi susținute de Parlamentarii de Timiș în procesul legislativ.
Discuțiile au continuat pe modificări ale legii 571/2003 privind Codul Fiscal. Primul subiect abordat a fost acela al supraimpozitării proprietăților neîngrijite (taxa pe paragina). Lipsa unui mecanism de supraimpozitare împiedicăacțiunea eficientăa autorității locale pentru asigurarea unui mediu de viațăcivilizat și împieteazăasupra aspectului orașului. S-au mai prezentat câteva propuneri de îmbunătățire a cadrului legislativ în domeniul calculului impozitului pe clădiri rezidențiale și nerezidențiale aparținând persoanelor fizice, conținutul și motivarea actului administrativ fiscal, respectiv a deciziei de impunere.
La discuții au fost prezenți