Paradisul montan din Balcani tot mai căutat de români a deschis oficial sezonul de vară

Posted on iun. 26 2018 - 6:04pm by petre

Mai aproape de Timișoara decât Poiana Brașov, Kopaonik este cea mai mare stațiune de schi din Serbia și fără îndoială una dintre cele mai frumoase destinații turistice montane de iarnă și de vară din această parte a Europei.Kopaonik bun

Ziua de 23 iunie, după solstițiul de vară, a fost aleasă de Organizația Turistică Raška, care gestionează promovarea turismului și în zona Kopaonik, pentru deschiderea oficială a sezonului de vară.
Evenimentul a fost marcat printr-o serie de activități sportive și culturale care au culminat cu un concert al legendarei trupe iugoslave YU Grupa.

Turiștii aflați în Kopaonik la eveniment s-au putut bucura de gratuitate la folosirea instalațiilor de transport pe cablu, putând să urce printr-un peisaj mirific până la cota 2017 metri pe vârful Pancicev Vrh.
Pe lângă faptul că este unul dintre cei mai frumoși și înalți munți din Serbia, masivul Kopaonik-ul dispune de un potențial natural unic având aproximativ 200 de zile însorite și în jur de 160 de zile cu zăpadă pe an.

Când spui Kopaonik, te gândești la zăpada și schiat, dar Kopaonik-ul cu resursele sale naturale și oferta sa turistică nu reprezintă doar atât. Kopaonik-ul, recunoscut ca fiind un munte blând și accesibil, oferă tuturor în orice sezon un bun venit călduros, indiferent de vârstă sau de nevoile sportive, de agrement sau de altă natură.

Kopaonikul este, de asemenea, unul dintre cele mai mari centre de conferințe din Serbia, este centru de antrenament al cluburilor și al echipelor naționale (baschet, volei, handbal, tenis, etc), destinație preferată pentru școli, pentru tabere sportive, culturale, de creație, pentru tratament balnear și multe altele.

Dovada sigură că stațiunea Kopaonik este unul din locurile care oferă pe tot parcursul anului condițiile ideale pentru relaxare activă reprezintă faptul că, de acum, sezon de vară este tot mai apreciat de turiști. Anotimpurile de toamnă și primăvară sunt preferate de copii care, împreună cu profesorii și educatorii lor, petrec zile de neuitat în taberele recreative pe Kopaonik.

Pârtiile de schi ale complexului sportiv și de agrement din Kopaonik sunt amenajate la standarde moderne și satisfac necesitățile tuturor categoriilor de schiori, atât începătorilor cât și schiorilor abansați sau chiar profesioniștilor.

Stațiunea de schi Kopaonik are aproximativ în total 73 de km de pârtii de schi situate între cotele 1650 – 2017 m, 55 km de pârtii bine întreținute pentru schi alpin și 18 km de pârtii pentru schi nordic. Pentru iubitorii schiului nocturn, traseul “Malo Jezero“ este iluminat perfect.

Ultimii ani au adus pârtiilor Kopaonik-ului o mulțime de noutăți, în primul rând sisteme de înzăpezire artificială suplimentare, astfel că aproximativ 70% din traseele de schi pot fi acoperite acoperite cu zăpadă artificială. Sistemul existent este modernizat și acoperă pârtiile: Karaman greben, Marine vode, Mali Karaman, Kneževske bare, traseele de legătură de la Kneževska bara până la Duboka, Krčmar, Dolina sportova, două pârtii noi Krst și Sunčana dolina. Toate acestea cumulază alți 20 de km de pârtii. Trei pârtii sunt în conformitate cu standardele FIS pentru slalom, slalom uriaș, super slalom și coborâre.

Cazările pe Kopaonik sunt amplasate în trei locații: Brzeće, Ravni Kopaonik, Stațiunea de vacanță – Treska tipurile de cazare fiind hoteluri (de la 4 la 2 stele), apartamente sau Apart-hoteluri.

Cea mai atractivă locație este cu siguranță Ravni Kopaonik, datorită proximității pârtiilor de schi și totodată stațiunea cu cea mai mare capacitate de cazare în hoteluri și apartamente.

Cele mai renumite posibilități de cazare sunt Hotel Grand, Apartamentele Nebeska Stolica, Apartamentele Jat, Hotel Putnik Club A, etc.
Stațiunea Kopaonik dispune acum de o infrastructură constând în 24 de telecabine și teleschiuri. Deoarece trei pârtii îndeplinesc standardele FIS, pe Kopaonik au loc competiții care sunt punctate pentru Campionatul Balcanic și European.
Capacitatea teleschiurilor și telecabinelor este de peste 32.000 de schiori pe oră. Acest sistem este format dintr-un schilift de șase locuri, cu o capacitate de 3.000 de schiori pe oră, 4 telescaune detașabile cu patru locuri de viteză mare (capacitate totală de 10.000 de schiori pe oră), trei teleschiuri fixe cu patru locuri cu bandă rulantă unde se pot urca schiorii (capacitate totală de aproximativ 6.200 de schiori pe oră), trei telescaune cu două locuri cu o capacitate totala de 3.600 de schiori pe oră, două telescaune de tracțiune tip ” ancoră” cu capacitatea de 2.400 de schiori pe oră și opt teleschi „farfurie” cu capacitatea de 6.500 de schiori pe oră, precum și trei teleschiuri conectate.

Datorită sistem de zăpadă artificială, durata sezonului de schi nu mai depinde de căderile de zăpadă, iar vizitatorii pârtiilor şi iubitorii sporturilor de iarnă se pot bucura de zăpadă timp de până la cinci luni în timpul anului.

Sistemul de ȋnzăpezire artificială acoperă pârtiile: Karaman A şi B, Vȃrful Pancic, Duboka 1 şi 2, Sunčana dolina, Malo jezero, Krst, Krčmar, Kneževske bare, Mali Karaman, Marine vode, Karaman, Gobelja şi traseele de drumeţii care le aparţin.

Teleschiul pentru patru persoane “Vȃrful Pancic“ este funcțional pe toată durata sezonului de iarnă dar şi pe timpul verii, pe lȃngă schiori şi snowbord-eri transportă şi vizitatorii stațiunii care nu practică sporturile de iarnă ci doar admiră panorama centrului şi fac alte activităţi pe care stațiunea Kopaonik le oferă.

Din iulie 2012, telecabina este de asemenea echipată cu suporturi pentru transportul bicicletelor.

Pe lângă schi, vizitatori Kopaonik-ului se bucură și de patinaj, săniuș, parapantă precum și de plimbările cu snowmobil-ul și bicicletele de munte.

Kopaonik-ul este și stațiunea de iarnă favorită în rândul tinerilor pentru divertisment și viața de noapte.

Oricine este în căutare de distracție de calitate, care ar completa o vacanță activă în zăpadă, se găsește la locul potrivit. Kopaonik este cunoscut pentru excelenta distracție après ski, care continuă în cafenele, barurile, discotecile, cluburile și restaurantele din stațiune până la primele ore ale dimineții.

Indiferent de sezon, fiți siguri că pe Kopaonik veți găsi o mulțime de facilități pentru a vă petrece o vacanță ideală.
Kopaonik_61 Kopaonik_62 Kopaonik_63 Kopaonik_64 Kopaonik_65 Kopaonik_66 Kopaonik_67 Kopaonik_68 Kopaonik_69 Kopaonik_70 Kopaonik_71 Kopaonik_72 Kopaonik_73 Kopaonik_74 Kopaonik_75 Kopaonik_76

 

Comments

comments

About the Author