NORMALITATE! Dronele vor putea săopereze în spațiul aerian național

Posted on iun. 11 2014 - 5:18pm by petre

Deputații au adoptat, miercuri, un proiect de lege care permite avioanelor fărăpilot săopereze în spațiul aerian național, înregistrându-se 311 voturi „pentru” și niciunul împotrivă.

Proiectul modificăastfel ordonanța 29/1997 privind Codul aerian civil și a fost inițiat de deputații PNL George Scutaru, Ion Mocioalcă, Mihai Weber și Corneliu Cozmanciuc în 2013. Inițiativa legislativăa fost adoptatăanterior de Senat.

Proiectul introduce prevederi în Codul aerian civil pentru a permite operarea avioanelor fărăpilot (UAV – unmanned aerial vehicle) sau drone, cum mai sunt cunoscute, în spațiul aerian național. Înexpunerea de motive se aratăcă, prin intervențiile legislative propuse, legislația naționalăeste adusăla cea europeană.

Propunerea legislativămai prevede înlocuirea sintagmei aeronave militare românești cu aeronave de stat.

Deputații au aprobat proiectul de lege cu 311 voturi pentru. Proiectul de a fost adoptat și de Senat pe 28 noiembrie 2013, Camera Deputaților fiind for decizional.

Odatăintratăîn vigoare, legea va anula ordinul ministrului transporturilor, publicat în ianuarie în Monitorul Oficial, care prevedea căoperarea aeronavelor civile motorizate fărăpilot la bord în spațiul aerian național este permisănumai în “zone de spațiu aerian segregat temporar, înființate, alocate și activate conform reglementărilor aplicabile în vigoare„.

Comments

comments

About the Author