Noi reglementari privind infiintarea si functionarea farmaciilor

Posted on nov. 21 2010 - 10:19am by petre
Categorized as
2896
Tagged as

Farmacia va putea fi infiintata si va functiona ca o societate comerciala in care farmacistul este asociat unic sau in asociatii de farmacisti care detin cel putin 51% din actiuni, astfel ca farmacistul sa fie mai preocupat de buna asigurare a serviciilor din unitate, potrivit noii Legi a farmaciei. Astfel, un lant de farmacii nu va mai putea cumpara alte unitati, decat daca are actionar majoritar farmacistii.

In acest fel, vom readuce farmacia in mainile farmacistului. Numai cand unitatea farmaceutica va redeveni a farmacistului, acesta se va preocupa mai mult de buna asigurare a serviciilor farmaceutice a unitatii respective”, a precizat ministrul Sanatatii, Cseke Attila. In 19 mai 2009, Curtea de Justitie din Luxemburg, care s-a pronuntat in cauzele C-531/106 si C-171/07, privind detinerea si administrarea unei farmacii numai de catre farmacisti, a decis ca fiecare stat membru poate adopta masuri care sa diminueze, cat mai mult posibil, riscul pentru sanatatea publica, inclusiv riscul pentru o aprovizionare sigura si de calitate a populatiei cu medicamente.
Vrem sa ne asiguram ca farmaciile nu devin niste societati comerciale care urmaresc doar profit. Sigur ca si un farmacist are ca obiectiv obtinerea de profit. Dar, in calitate de farmacist profesionist, nu va administra farmacia in scop exclusiv economic, ci dintr-o perspectiva profesionala”, a adaugat ministrul. O reglementare importanta este si aceea care se refera la functia de farmacist-sef, a continuat demnitarul. Daca pana in prezent farmacistul-sef conducea unitatea doar in baza unui certificat de membru al Colegiului Farmacistilor din Romania, conform noii prevederi legale va putea deveni farmacist-sef doar farmacistul care va face dovada unei experiente de cel putin doi ani in profesie. Acesta va avea dreptul de a conduce o singura unitate farmaceutica in care are si norma de baza, a mai spus Cseke Attila. In noua Lege sunt incluse si prevederi in premiera, astfel ca va fi interzisa vanzarea pe internet a medicamentelor de catre farmaciile comunitare. Masura urmareste realizarea calitatii actului farmaceutic, a adaugat Cseke Attila.
De asemenea, farmaciile si drogheriile vor fi obligate sa primeasca de la pacienti medicamentele expirate pentru a fi distruse in conditiile legii. Nerespectarea acestor prevederi reprezinta contraventii si vor fi sanctionate, conform prevederilor legale.
Farmaciile nu vor mai putea fi infiintate in centre comerciale, gari si aerogari, incepand cu 2011, an in care va fi introdus serviciul de permanenta in unitatile farmaceutice, potrivit noii Legi a farmaciei. In noua forma a legii, s-a eliminat exceptia infiintarii farmaciilor in centre comerciale, gari si aerogari. Prin exceptie de la criteriul demografic, vor mai putea fi deschise unitati farmaceutice doar pe o raza de 100 de metri de spitalele care au compartimente de permanenta sau UPU, cu conditia ca farmacia sa aiba orar permanent”, a precizat, ministrul Sanatatii, Cseke Attila. Legea include noi prevederi referitoare la serviciul de permanenta in unitatile farmaceutice. Astfel, asigurarea asistentei farmaceutice permanente a populatiei va fi obligatorie pentru minimum o farmacie in localitatile cu cel putin 20.000 de locuitori. Vreau sa va dau cateva exemple care justifica aceasta decizie. In judete ca Ilfov, Bistrita -Nasaud, Covasna, Gorj, Harghita, Ialomita nu exista nicio farmacie cu program permanent, in timp ce in judete ca Brasov, Galati, Alba, Olt, Satu Mare, Suceava, Vrancea sau Caras Severin exista doar o farmacie cu program permanent”, a adaugat ministrul Cseke Attila.
Ministrul Sanatatii a anuntat noile criterii pentru infiintarea farmaciilor din 2011, intrucat la sfarsitul acestui an inceteaza aplicabilitatea criteriului demografic privind infiintarea farmaciilor comunitare, el mentionand ca functionarea unitatilor existente nu va fi afectata. Noua Lege a farmaciei prevede ca infiintarea unei farmacii comunitare in mediul urban sa se realizeze in functie de numarul de locuitori si la o distanta de minimum 500 de metri de o alta farmacie comunitara, Ministerul Sanatatii incercand astfel sa evite concentrarea unitatilor in centrele mari.
Renuntarea la acest criteriu ar duce la autorizarea fara limita a farmaciilor comunitare, iar, in prezent, in Romania exista un numar suficient de farmacii prin care se asigura aprovizionarea cu medicamente a populatiei, potrivit ministrului. Acesta a adaugat ca in UE exista o farmacie la 3.400 de locuitori, iar in Romania una la 3.000, citand datele furnizate de Comisia Europeana.
Dovada indeplinirii conditiei privind numarul de locuitori se va face prin adeverinta eliberata de autoritatea administratiei publice locale. In Municipiul Bucuresti va fi o farmacie la 3.000 de locuitori, in municipii resedinta de judet – o farmacie la 3.500 de locuitori, iar in celelalte orase – o farmacie la 4.000 de locuitori, a explicat ministrul.
Metodologia de functionare se va stabili conform Ordinului ministrului, adoptat cu consultarea Colegiului Farmacistilor din Romania, in termen de 60 de zile de la adoptarea acestei legi.

Comments

comments

About the Author