Galerie foto!
A inceput in anul 2006 si continua sa adune mii de oameni din toata lumea. Singurul festival organizat doar de voluntari din vestul tarii, PLAI, reuneste oameni de toate varstele in fiecare an la Muzeul Satului Banatean din Timisoara.
Editia cu numarul cinci, PLAI 2010, are un program destul de incarcat. Cu acesta, organizatorii ne demonstreaza inca o data ca voluntariatul nu a murit si ca diversitatea, cultura si evenimentele de calitate vor supravietui indiferent de ce se intampla in jur. Voluntarii de la PLAI au spus intotdeauna ca vor sa celebreze interculturalitatea. Si ce loc este mai potrivit pentru asta decat Timisoara?
Cultura fara bariere, sunet fara compromis, miscare fara constrangeri, libertate de exprimare, exaltare fara zgomot, incantare maxima. Plai este expresia obsesie pentru arta fara frontiere, spun tinerii implicati in organizare. In cele doua zile de festival desfasurate deja, cei mai fericiti par sa fi fost copiii, care au intrat gratis in incinta Muzeului Satului.
Programul zilei de sambata a cuprins, pentru inceput, 15 manifestari care au debutat la aceeasi ora. Un concurs de pedalat, concursuri studentesti, confectionari de bijuterii, adrenalina pe coarda, face painting, confectionari de plasute si de masti, ateliere de pictura, de caricaturi, de origami, de scriere creativa, de arta decorativa si un atelier de fotografie. Toate incepand cu ora 12.
Dupa ora 13, manifestarile s-au inmultit. Spectatorii s-au impartit pe la fiecare cort din muzeu. Au avut de ales intre un atelier de improvizatie sustinut de cei de la Teatrul Thespis, desene pe panza, joc de darts, decupaje pe servetele, jocuri de grup, diverse ateliere de ikebana, de pictura, de improvizatie muzicala, de infrastructura si idei de la biciclisti, de reutilizarea obiectelor, de fotografie, de dans modern, de footbag, de manufacturat papusi, de manipulare si contact, despre drepturile copilului, de creatie plastica, de confectionat ochelari, de modelaj, despre blogging, despre speologie, de beatbox, chiar si ateliere de modelaj in lut. Cei de la Institutul Intercultural i-au invatat de diversitatea religioasa si despre anti-discriminare, iar cei de la The Serious Road Trip i-au invatat pe cei mai mici cum se face circul. Ca de obicei, reprezentantii Librariilor Carturesti au sustinut momente de lecturi rurale la firul ierbii, iar cei de la Shadows Art i-au pictat pe cei mici. La scena mica, cei curiosi i-au putut urmari pe artistii Christoph Pepe Auer, Manu Delago, Trilok Gurtu si Ara Dinkjian, in cadrul unor ateliere exceptionale.
Programul manifestarilor continua si duminica. Mai multe despre acesta, pe www.plai.ro.
Roxana Deaconescu
{becssg}activitati{/becssg}