Motivarea mandatului de arestare în cazul șantajării lui Mircea Băsescu

Posted on iun. 2 2014 - 6:49pm by petre

Familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, i-ar fi trimis sume importante lui Mircea Băsescu, printr-un intermediar, pentru a interveni pentru eliberarea lui Bercea, dar bărbatul respectiv nu a mers niciodatăcu banii la fratele președintelui Traian Băsescu, folosindu-i în interes personal.

Înmotivarea judecătorului de drepturi și libertăți de la Tribunalul Constanța care a emis mandatul de arestare preventivăpe numele lui Marius Constantin, ginerele lui Bercea Mondial, se aratăcăMircea Băsescu a botezat-o, în urmăcu aproximativ patru ani, pe fata soților Izaura Anghel și Marius Constantin, legătura dintre cele douăfamilii fiind realizatăde către Marian Adrian Căpățînă.Mircea Basescu

ÃŽncepând cu anul 2013, ulterior încarcerării lui Sandu Anghel, membrii familiei acestuia au început săexercite presiuni asupra lui Mircea Băsescu, afirmând căMarian Căpățânăa primit de la ei importante sume de bani, ce urmau să-i fie remise fratelui președintelui Traian Băsescu pentru ca acesta săuzeze de relațiile avute, cu scopul de a obține liberarea lui Bercea Mondial.

Amenințările au fost făcute telefonic, încădin anul 2013, de către fiul lui Sandu Anghel, Florin, discuțiile fiind înregistrate de fratele președintelui cu telefonul mobil, transcrierile convorbirilor aflându-se la dosar.

„Amenințările exercitate asupra persoanei vătămate au vizat denigrarea ei și a membrilor familiei sale, prin dezvăluirea în presăa unor presupuse fapte de corupție, de naturăsăaducăatingeri imaginii sale”, se aratăîn motivarea deciziei.

Deoarece acest demers a eșuat, membrii familiei Anghel au solicitat într-o întâlnire comună, la care au participat atât Mircea Băsescu, cât și Marian Căpățînă, restituirea sumelor plătite. Aceastăîntâlnire a fost monitorizatăde lucrătorii de Poliție judiciarăde la Direcția GeneralăAnticorupție – Serviciul Județean Constanța, discuțiile fiind înregistrate în mediul ambiental.

„Din cuprinsul acestei discuții rezultăunele indicii privind primirea de către Marian Adrian Căpățânăa unor sume de bani de la membrii familiei Anghel cu scopul de a obține eliberarea numitului Sandu Anghel. Cu toate acestea, numitul Marian Adrian Căpățânăa folosit banii respectivi în interes personal, investindu-i într-una din societățile sale. Din acest motiv, Florin Anghel și Anghel Fănica au exercitat multiple amenințări cu moartea asupra lui și i-au cerut săîși treacătoate bunurile pe numele lor”, se mai precizeazăîn documentul citat.

Amenințări au fost exercitate și asupra lui Mircea Băsescu, „însăsituația s-a calmat dupăce fiul lui Sandu Anghel, Florin Anghel, a fost încarcerat ca urmare a condamnării definitive la o pedeapsăprivativăde libertate”.

Cu toate acestea, în 25 mai, fiica lui Bercea Mondial, Izaura Constantin, și soțul acesteia, Marius Constantin, părinții copilului botezat de Mircea Băsescu, au mers acasăla fratele președintelui Traian Băsescu și l-au amenințat din nou căvor începe o campanie de presădenigratoare împotriva sa, solicitând plata sumei de 280.000 de euro. Situația s-a repetat o zi mai târziu, când cei doi au mers la societatea deținutăde Mircea Băsescu, se mai aratăîn motivarea instanței.

El a fost sunat apoi de către Izaura Constantin care i-a comunicat căîn 30 mai se va prezenta împreunăcu soțul ei pentru a primi cei 280.000 de euro.

În29 mai, Mircea Băsescu a contactat-o pe Izaura Constantin pentru a cere o amânare pânăpe 6 iunie, însănici aceasta și nici soțul ei nu au fost de acord. Femeia a afirmat căse va prezenta, conform înțelegerii, în 30 mai pentru ridicarea sumei de bani.

Ulterior, Mircea Băsescu a fost din nou sunat de către cei doi soți, care i-au spus căse aflăîn București și căse vor prezenta chiar în seara de 29 mai și că, dacănu vor primi cel puțin o tranșăde 10.000 de euro, îl vor denigra, astfel încât toatățara săafle despre el.

Și aceste discuții au fost înregistrate cu telefonul mobil de către fratele președintelui, care le-a pus la dispoziția organelor de urmărire penală, transcrierile aflându-se la dosar.

Conform sursei citate, în după-amiaza zilei de 29 mai, Anghel Izaura, Anghel GrinicăIon, fratele ei minor, și Marius Constantin au mers acasăla Mircea Băsescu, iar cei patru s-au deplasat apoi la sediul firmei fratelui președintelui, aflatăîn Portul Constanța.

Încadrul discuției care a avut loc în biroul lui Mircea Băsescu, și care a fost înregistratăcu mijloace video, în baza ordonanței, inculpații au formulat din nou amenințări cu dezvăluirea în presăa unor fapte compromițătoare pentru persoana vătămatăși familia acesteia. De asemenea, ei s-au arătat nemulțumiți de suma de 10.000, pe care în final au acceptat-o, urmând sărevinădupăcâteva zile pentru a primi restul sumei de pânăla 280.000 euro. La ieșirea din biroul lui Mircea Băsescu, inculpații au fost prinși în flagrant având asupra lor suma de 10.000 de euro, se mai aratăîn motivare.

Judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Constanța susține în motivare, cu privire la modalitatea de comitere a infracțiunii, cătrebuie săse ținăseama de caracterul repetat al amenințărilor exercitate asupra persoanei vătămate, precum și de natura acestora, apte săîncalce grav libertatea psihicăa persoanei vătămate. Astfel, în mai multe rânduri, Marius Constantin și soția sa au exercitat amenințări asupra lui Mircea Băsescu, afirmând căvor dezvălui în presa naționalădetalii legate de potențiale activități ilicite ale sale, cu scopul de a-l compromite.

„Numărul acestor acte de constrângere demonstreazăperseverența infracționalăa inculpaților, precum și determinarea lor de a obține o mare sumăde bani de la persoana vătămată. Pentru punerea în executare a acestei rezoluții infracționale, inculpatul și soția sa au călătorit distanțe apreciabile și au vizitat-o pe persoana vătămatăatât la domiciliu cât și la locul de muncă. De altfel, practica inculpaților era de a veni neanunțați la locuința persoanei vătămate pentru a nu-i permite acesteia săia măsuri pentru a-i evita ori pentru a anunța organele de urmărire penală. De asemenea, nu se poate face abstracție nici de împrejurarea căamenințările proferate de inculpații Marius Constantin și Anghel Izaura au constituit o continuare a constrângerilor exercitate asupra persoanei vătămate de către Florin Anghel și Anghel Fănica”, se aratăîn motivare.

Deliberând asupra propunerii de arestare preventivăformulatăde procurori împotriva lui Marius Constantin, instanța a avut în vedere și faptul căacesta este membru al familiei Anghel, între care cel mai cunoscut este Sandu Anghel, socrul inculpatului, ale cărui legături cu lumea interlopădin regiunea Olteniei sunt de notorietate. De altfel, în prezent Sandu Anghel este încarcerat în Penitenciarul Colibași unde executăo pedeapsăprivativăde libertate pentru săvârșirea unei infracțiuni de tentativăla omor calificat. Tot privați de libertate, sunt și cumnații lui Marius Constantin, Florin Anghel și Laurențiu Anghel, precum și soacra acestuia, Fănica Anghel.

„Înaceste condiții, existăindicii conform cărora mediul din care provine inculpatul, precum și anturajul său sunt de naturăsăîi creeze o predispoziție fațăde încălcarea frecventăa legii, împrejurare care reclamăo reacție fermăși promptă. Înacelași sens, din actele de urmărire penalărezultăcăinculpatul era însoțit la momentul comiterii faptei de soția sa, însărcinatăîn luna a șaptea dar și de fratele minor al acesteia. De asemenea, inculpatul a comis fapta reținutăîn sarcina sa în stare de recidivăpostcondamnatorie, fiind liberat din penitenciar de doar șapte luni, dupăexecutarea unei fracții dintr-o pedeapsăprivativăde libertate aplicatăpentru o altăinfracțiune de violență, respectiv tâlhărie în forma complicității”, se mai menționeazăîn documentul citat.

Ginerele lui Bercea Mondial, acuzat căl-ar fi șantajat pe Mircea Băsescu, fratele președintelui Traian Băsescu, căruia i-ar fi cerut 280.000 de euro amenințându-l căva face publice informații compromițătoare, a fost arestat preventiv, vineri, seară, pentru 30 de zile, de Tribunalul Constanța.

Comments

comments

About the Author