Moment ISTORIC – SUA și CUBA reiau relațiile diplomatice

Posted on dec. 17 2014 - 11:15pm by petre

Statele Unite au decis normalizarea relațiilor diplomatice cu statul cubanez, anunțăpreședintele Statelor Unite, Barack Obama. „Am luat aceastădecizie pentru crearea de noi oportunități la nivel bilateral; va fi deschis un nou capitol în relația dintre Statele Unite și Cuba”, a declarat Obama, notând căistoria relațiilor dintre cele douățări este una „complicată”.Obama Castro

UPDATE – Obama: Cuba va elibera un agent de spionaj american deținut de 20 de ani

Cuba va elibera un agent american care a efectuat misiuni de spionaj și care era deținut de aproape 20 de ani, a anunțat președintele Statelor Unite, Barack Obama, citat de CNN.

„Cubanezii din Statele Unite au contribuit la construirea Americii. Statele Unite au apărat cu mândrie democrația și drepturile omului în Cuba. Avem o relație unică”, a spus Obama.

Printre măsurile luate în vederea normalizării relațiilor diplomatice, Obama a anunțat eliminarea restricțiilor de călătorie între cele douățări, reluarea relațiilor diplomatice la nivel de ambasade, reluarea unor schimburi comerciale.

„Izolarea Cubei nu a funcționat; este necesarăo nouăabordare”, a adăugat Obama, precizând căva solicita, ulterior, măsuri pentru normalizarea relațiilor la nivel medical și pentru eliminarea Cubei de pe lista țărilor care susțin terorismul.

Președintele Statelor Unite i-a mulțumit Papei Francisc pentru rolul jucat în negocierile cu statul cubanez. Suveranul Pontif a trimis scrisori președinților celor douățări, Barack Obama și Raul Castro, iar Vaticanul a discutat cu delegațiile celor douățări.

La încheierea discursului, Obama a transmis poporului cubanez în limba spaniolă: „Todos somos americanos” („Suntem toți americani”).

Raul Castro confirmănormalizarea relațiilor Cubei cu Statele Unite

Președintele Cubei, Raul Castro, a confirmat normalizarea relațiilor diplomatice cu Statele Unite, precizând căproblema embargoului american impus țării sale urmeazăsăfie rezolvată, relateazăAFP.

„Am decis normalizarea relațiilor, dar acest lucru nu înseamnăcăa fost rezolvatăproblema principală, cea a embargoului economic”, a spus Raul Castro.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author