Mesajul premierului Ludovic Orban

Posted on iul. 16 2020 - 5:00pm by petre

Ludovic Orban le-a cerut senatorilor din Comisia juridică să adopte legea, necesară pentru a putea ţine pandemia sub control.

”Le-am transmis mesajul pe care am vrut să îl transmit şi anume că e foarte important ca acestă lege să fie adoptată. Sper că în urma dezbaterilor extrem de lungi au fost soluţionate, să zic, toate punctele divergente şi a încredere că în cursul zilei de astăzi va fi aprobată legea de plenul Senatului, urmând să curgă termenul de sesizare şi ulterior să fie promulgată de preşedinte”, a afirmat premierul.

Acesta a precizat că mai sunt puncte divergente, dar este important ca autorităţile să aibă un instrument pentru a lua măsuri de limitare a pandemiei.

”Forma din acest moment, totuşi, ne permite să acţionăm eficient împotriva răspândirii virusului şi pentru a apăra sănătatea românilor. Am încredere că în cursul zilei de azi vom avea legea care să ne permită să luăm cele mai bune decizii pentru reducerea răspândirii pandemiei”, a mai explicat Orban.

Orban, prezent la ședința Comisiei juridice

Premierul Ludovic Orban a ajuns, joi, la Senat şi participă la şedinţa informală a Comisiei juridice care definitivează proiectul de lege privind carantina şi izolarea.

Membrii Comisiei juridice discută de aproximativ 6 ore într-o şedinţă informală pe marginea textelor, pentru a definitiva forma acestui proiect.

Comisia juridică urmează să dea un vot asupra raportului proiectului, care va intra, apoi, în dezbaterea plenului Senatului.

Actul normativ a fost dezbătut mai multe zile în Comisia juridică. Juriștii din forul decizional au lucrat până târziu în noapte la formă finală a documentului.

Cum a două lună de stare de alertă este aproape de final, Guvernul s-a reunit într-o ședința extraordinară pentru a exinde această măsură cu încă 30 de zile, începând cu data de 17 iulie.

Înainte de decizie, premierul, ministrul Sănătății, cel al Internelor, dar și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență au fost chemați la Palatul Cotroceni pentru o discuție cu președintele.

Klaus Iohannis: „Starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile. Situația epidemiologică nu este bună. Nu se prevede acum introducerea de noi restricții, cum, din păcate, având această evoluție, nu poate fi vorba de a introduce noi relaxări”.

Pe de altă parte, șeful statului a anunțat că Executivul nu vrea să ia măsuri care să „inhibe” economia.

Situația epidemiologică a fost discutată și în cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență, înainte de ședința de Guvern.

Ludovic Orban: „Al doilea punct pe ordinea de zi este proiectul de hotărâre privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică”.

Raed Arafat: „Am avut grupul tehnico-științific și s-a realizat împreună cu Centrul Național de Comandă și Conducere a Intervenției nota de fundamentare pe motivația de ce trebuie să fie prelungită starea de urgență. Nu introducem nicio restricție nouă. Nicio restricție nouă”.

Guvernul susține că nu are nevoie de girul Parlamentului pentru ca noua stare de alertă să între în vigoare și că e suficient doar că aleșii să fie informați. Legislația în vigoare prevede ca măsura poate fi instituită pentru o perioada de cel mult 30 zile, care poate fi, bineînțeles, reînnoită. Așadar, după două luni de stare de urgență, intrăm în a treia luna de stare de alertă.”

În această perioadă, toate recomandările și obligațiile de respectare a distanțării sociale și de igienă rămân valabile. Mai mult, premierul a cerut tuturor instituțiilor abilitate pentru intensificarea controalelor în locurile care s-ar putea aglomera, precum piețele, mall-urile, plajele și alte zone de agrement

Comments

comments

About the Author