Măsuri de gestionare a frontierelor anunțate de Comisia Europeană

Posted on mart. 16 2020 - 2:53pm by petre

Comisia Europeană a prezentat statelor membre instrucțiuni cu privire la măsurile de gestionare a frontierelor în contextul COVID-19.

Scopul este de a proteja sănătatea cetățenilor, de a asigura servicii adecvate persoanelor care trebuie să călătorească iar bunurile și serviciile esențiale rămân disponibile.

Protejarea sănătății

Instrucțiunile principale în ceea ce privește persoanele sunt că cei identificați ca fiind expuși riscului de a răspândi Covid-19 ar trebui să aibă acces la îngrijiri medicale adecvate, fie în țara de sosire, fie prin acord în țara de plecare.

Toate controalele la frontieră ar trebui aplicate în mod proporțional și în scopul protejării sănătății populației.

Citește și
În Sibiu, oamenii au donat 1 milion de lei pentru spital, în câteva zile: ”Este incredibil”
Statele membre trebuie să își primească întotdeauna cetățenii și rezidenții și să faciliteze tranzitul altor cetățeni și rezidenți care se întorc acasă.

Cu toate acestea, ei pot lua măsuri, cum ar fi necesitatea unei perioade de auto-izolare, dacă impun aceleași cerințe propriilor cetățeni.

Este posibil ca tuturor persoanele care intră pe teritoriul național să li se facă controale de sănătate fără introducerea oficială a controalelor la frontierele interne.

Diferența dintre controalele normale de sănătate și controalele la frontieră este posibilitatea de a refuza intrarea.

Statele membre pot reintroduce controale la frontieră internă din motive de politică publică, care, în situații extrem de critice, pot include sănătatea publică.

Astfel de controale la frontieră ar trebui organizate în așa fel încât să se prevină apariția de cozi , care riscă să crească răspândirea virusului.

Statele membre ar trebui să se coordoneze pentru a efectua screeningul de sănătate doar pe o parte a frontierei.

Statele membre ar trebui să ușureze facilitățile de trecere transfrontalierilor, în special, dar nu numai a celor care lucrează în sectorul îngrijirii sănătății și a alimentelor dar și a altor servicii esențiale (de exemplu, îngrijirea copilului, îngrijirea vârstnicilor, personalul critic pentru utilități).

Asigurarea fluxului de bunuri și servicii esențiale

Libera circulație a mărfurilor este esențială pentru a menține disponibilitatea mărfurilor. Acest lucru este crucial în special pentru serviciile esențiale, cum ar fi livrările de hrană, inclusiv animale, echipamentele medicale și de protecție.

Măsurile de control nu ar trebui să provoace perturbări grave ale lanțurilor de aprovizionare, ale serviciilor esențiale de interes general și ale economiilor naționale și ale economiei UE în ansamblu.

Statele membre ar trebui să desemneze benzile prioritare pentru transportul de marfă (de exemplu, pe „benzile verzi”).

În aceeași ordine de idei, un mediu de muncă sigur pentru lucrătorii din transport, inclusiv șoferii de camioane și trenuri, piloții și echipajele aeriene este un factor esențial pentru a asigura circulația adecvată a mărfurilor și a personalului esențial.

Nu trebuie să se impună certificări suplimentare mărfurilor care circulă legal pe piața unică a UE. Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor, nu există dovezi că alimentele sunt o sursă sau o sursă de transmisie a Covid-19.

Orice restricții planificate legate de transport ar trebui notificate Comisiei și tuturor celorlalte state membre în timp util.

Sursa: Comisia Europeana

Comments

comments

About the Author