Ore întregi pierdute în trafic, ciudă că nu avem drumuri mai bune şi coloane nesfârşite de maşini. Ca şoferi în România, cunoaştem cu toţii aceste frustrări.
Cine nu le ştie, ori e demnitar, ori are sirenă. Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, responsabil cu şoselele şi infrastructura, le are pe amândouă. Ba are şi şofer şi maşină de la SPP cu care a depăşit o coloană de maşini pe Valea Oltului. A lovit frontal un alt autoturism. Nici până acum nu ştim care a fost urgenţa pentru care a gonit pe contrasens şi a pus în pericol de moarte oameni nevinovaţi.
Mașina în care se afla ministrul Transporturilor, implicată într-un accident produs duminică.
Mașina aparține SPP și era condusă de un angajat al SPP.
Valea Oltului. Coloana de maşini se târăşte kilometru după kilometru şi pune la încercare răbdarea şoferilor. Este peisajul obişnuit pe unul dintre cele mai periculoase drumuri din ţară. Şi şmecherii care depăşesc coloana pe linia continuă sunt parte din acelaşi peisaj. Brusc, o maşină intră pe contrasens în curbe, fără vizibilitate. Şoferul îşi forţează norocul la fiecare manevră: accelerează şi depăşeşte la limită într-o cursă nebună cu moartea. Totul, în sunet de sirene.
În maşină, nu este regele şoseleleor, ci tocmai cel responsabil de cum arată şi cum se circulă pe drumurile noastre toate.
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode. La volan, un angajat al Serviciului de Pază şi Protecţie. Din calea lor, şoferii n-au încotro şi trag de volan ca să facă loc demnitarului grăbit.
Din contrasens vin mașini. Autoturismul în care se află ministrul evită la milimetru o mașină care circulă regulamentar.
Revoltat, un motociclist filmează scenele cu o cameră ataşată pe cască. Surpinde cum autoturismul continuă să gonească pe contrasens, chiar dacă şoseaua se lăţeşte la două benzi pe sens. După doar câţiva kilometri, la Drăganu, raliul ministrului ia sfârşit. Impact frontal cu o maşină care circula regulamentar.
Autoturismul „cu sirene” ricoşează în zidul unei case. De data asta, au avut noroc. Atât ministrul, cât şi şoferul s-au rănit uşor, dar ambii au refuzat internarea. Iar din maşina lovită, doi polonezi, turişti pe plaiuri mioritice, s-au ales cu răni uşoare şi o amintire de neuitat de pe drumurile româneşti.
Ministrul Transportului a părut uşor atins de amnezie. Deşi accidentul a avut loc duminică după-amiază, Bode a tăcut mai bine de o zi. Abia luni seara, a transmis un comunicat scurt şi evaziv.
„Pe drumul de întoarcere de la Zalău la Bucureşti, autovehiculul în care se afla ministrul Lucian Bode a fost implicat într-un eveniment rutier. Menţionăm că ministrul Lucian Bode nu se afla la volanul maşinii, acesta fiind pasager”, se arată în mesajul transmis de Ministerul Transporturilor.
La capăt de drum, rămân însă multe necunoscute.
– De unde venea ministrul?
– De ce folosea maşina şi şoferul SPP?
– Care era urgenţa?
La câteva întrebări esențiale au refuzat până acum să răspundă atât Lucian Bode, cât și oficiali din minister. De unde venea și unde trebuia să ajungă ministrul? De ce era nevoie de folosirea semnalelor acustice și luminoase? Nu în ultimul rând, care era urgența care să justifice modul în care se conducea în acea zona?
Legea spune că semnalele acustice şi luminoase pot fi folosite doar atunci când este vorba despre o situaţie de urgenţă.
Lucian Diniță, fost șef al Poliției Rutiere: În momentul în care ai o misiune în situaţie de urgenţă, atunci unităţile de Poliție Rutieră care sunt tranzitate sunt informate de faptul că pe raza lor se va face deplasarea.
sursa: Observator Tv