Maria Barna: Legea pensiilor este un afront direct la conditia femeii din Romania

Posted on sept. 18 2010 - 2:59pm by petre

Legea pensiilor ridica multe semne de intrebare printre liderii politici si sindicali. Maria Barna, presedinta a doua organizatii de femei din Romania a UNPR si a sindicatelor din CNSLRFRATIA nu este de acord sub nicio forma cu egalizarea varstei de pensionare. Mai mult, reluarea votului in plen pe acest subiect a fost facuta tot la solicitarea deputatei timisene.


Vicepresedinta Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei spune ca a formulat zeci de amendamente preluate de la sindicate cu privire la Legea pensiilor, dar fara folos.
Aceasta este de parere ca vor fi consecinte dezastruoase pentru pensionari in urmatorii ani, deoarece se renunta la tinta privind atingerea valorii punctului de pensie de 45% din salariul mediu brut pe economie. Astfel, spune Maria Barna, scade dramatic puterea de cumparare a pensionarilor in raport cu evolutia preturilor din Romania.
Cat despre varsta de pensionare a femeilor, la 65 de ani, deputata timiseana crede ca nu se tine cont de conditia femeii din Romania, fiind un afront direct si o viziune cinica.
Lipsa de sustenabilitate financiara nu se poate rezolva prin cresterea varstei de pensionare a femeilor, ci prin masuri de crestere economica si crearea de noi locuri de munca. Cresc penalizarile in cazul pensionarii anticipate de la 30% la 45%: practic, un pensionar anticipat primeste doar 55% din pensie, la cinci ani de pensie anticipata. Mai cresc penalizarile si pentru pensiile de invaliditate cu 10%, a declarat Maria Barna pentru ziarul Timisoara.
Mai mult, cu privire la introducerea pensiilor ocupationale in sistemul public de pensii militari sau politisti deputata spune ca aceasta masura va conduce la cresterea deficitului bugetului asigurarilor sociale de pensii.
De asemenea, sunt neindreptatile flagrant categorii de pensionari, precum fostii militari. Multi dintre acesti oameni au fost nevoiti sa iasa la pensie ca urmare a angajamentelor luate de Romania in relatia cu NATO. Unele dintre legile speciale care au fost adoptate in 2001 si 2002, inainte de integrarea Romaniei in UE, vor fi desfiintate prin aceasta lege, desi la momentul respectiv au fost adoptate in baza obligatiilor pe care Romania le avea in vederea aderarii, ne-a mai povestit Maria Barna.

Comments

comments

About the Author