Instanța supremăa admis, marți, săfie judecat pe fond recursul în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis și a stabilit primul termen în 14 ianuarie, când vor fi citați Iohannis și un reprezentant al Agenției Naționale de Integritate.
Decizia a fost luatăîn camerăde consiliu, de un complet format din trei judecători, care au analizat admisibilitatea în principiu a judecării în recurs a dosarului în care primarul Sibiului și președintele ales al României, Klaus Iohannis, a contestat raportul ANI în care se arăta căacesta a fost în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat Primăria Sibiu în Adunările Generale ale Acționarilor de la societățile ApăCanal și Piețe.
Recursul a fost formulat de Agenția Naționalăde Integritate, dupăce în septembrie 2013, Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestația lui Iohannis și a dispus anularea deciziei de incompatibilitate.
Instanța supremăeste cea care va decide definitiv dacăpreședintele ales Klaus Iohannis a fost sau nu în incompatibilitate.
În24 aprilie 2013, Agenția Naționalăde Integritate anunța căa constatat căprimarul Sibiului, Klaus Iohannis, se aflăîn stare de incompatibilitate, întrucât are și calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generalăa Acționarilor SC ApăCanal SA Sibiu, din 5 august 2010 și SC Piețe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.
Pe de altăparte, Curtea Constituțională(CC) va dezbate, din nou, în 9 decembrie, articolul din Legea 161/2003 în baza căruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai mulți aleși locali, între care și Klaus Iohannis.
Este vorba despre articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, care prevede căaleșii locali sunt incompatibili dacăocupăși funcții în adunările generale ale societăților comerciale de interes local sau sunt reprezentanți ai statului în adunările generale ale unor societăți comerciale de interes național.
„Funcția de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al consiliului județean este incompatibilăcu (…) funcția de reprezentant al unității administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generalăa unei societăți comerciale de interes național”, prevede articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003.
Articolul de lege a fost analizat în 7 octombrie de judecătorii constituționali, care au amânat atunci pronunțarea unei soluții pânăla 3 noiembrie, însăîn ziua în care trebuiau săemităo decizie, CC a decis repunerea cauzei pe rol și rediscutarea acesteia în 9 decembrie.
Curtea Constituționalăa validat vineri rezultatul alegerilor prezidențiale, câștigate de Klaus Iohannis.