Istoria secretă! Prima cursă regulată București-Timișoara, operată cu avionul preferat al lui Hitler, cea mai modernă aeronavă de pasageri din lume a timpului

Posted on oct. 6 2015 - 9:51pm by petre

În vara anului 1936, după elaborarea planurilor și alocarea sumei de 4,8 milioane de lei, la Timișoara a început construirea unui aeroport.

hitler junkers (800x548)

Hitler coborand din Junkers-ul JU 52 Immelmann 2

Junkers_Ju_52-3mg2 (800x534)

Un aparat Junkers_Ju_52-3mg

Hitler in Junkers

Hitler in cabina lui Ju 52 Immelmann 2

Casa352 (800x461)

Un Junkers_Ju_52-3mg in zilele noastre

Un an mai târziu, chiar dacălucrările la noul aeroport nu erau încăgata, compania LARES a lansat cursa regulatăBucurești-Timișoara-Arad, Reclama_Lares

De precizat că, în același an 1937, statul român, proprietarul  LARES (Liniile Aeriene Române Exploatate de Stat) se asociazăcu societatea privatăSARTA, care îl avea printre proprietari pe celebrul producător de avioane francez Henry Potez și care opera deja curse interne din 1935, din asociere rezultând noua companie LARES – de aceastădatăLiniile Aeriene Române Exploatate cu Statul, companie care în doar cîțiva ani avea sădevinăunul dintre cei mai importanți și moderni operatori aerieni din Europa (flota comerciala a LARES va cuprinde, printre altele, trei aparate englezești De Havilland DH 89 Dragon Rapide, cinci avioane Potez 56 care erau la SARTA înainte de fuzionare, trei aparate americane de tipul Lockheed L-10A. ș.a.m.d.).

Junkers_Ju-52 in zilele noastre in zbor peste Uastria

Junkers_Ju-52 in zilele noastre in zbor peste Uastria

Așadar, în 1937, se inaugurează prima cursă permanentă București – Timișoara – Arad, deservităla început de un avion de pasageri cu 6 locuri, prima aeronavă de transport fabricată în România, un ICAR Comercial (construit pe platforma lui Messerschmitt M 18b) înmatriculat YR-ACS.

Întoamna lui 1937, conducere LARES decide cămicul ICAR nu mai corespunde necesităților de trafic și confort pe ruta de vest, astfel că alocă pentru aceste zboruri cel mai modern și luxos avion de pasageri al companiei, de fapt cel mai modern și fiabil aparat din întreaga lume, pe atunci, aeronava „România„ de tip Junkers Ju 52/3m, singura din dotarea aviației românești.

Junkers Ju 52/3m era un trimotor fabricat atât în variante militare, cât și civile. Versiunea de pasageri putea transporta în condiții de lux 12 persoane, Junkers Ju 52/3m fiind avionul oficial al lui Hitler și a conducerii naziste începând 1932, din campania care i-a adus la putere în Germania.

Pânăîn septembrie 1939, Hilter și cancelaria sa au avut o flotilăde circa 50 de Ju 52, aparatul său personal fiind denumit Immelmann II dupăcelebrul as al aerului din primul război mondial.  Chiar dacăîn 1939, la sugestia pilotului său personal Hans Baur, Hitler și-a comandat un nou avion personal, recent construitul Focke-Wulf Fw 200 Condor, cu patru motoare, „bătrânul„ Ju 52 Immelmann II a rămas avionul său de rezervăpânăla sfârșitul războiului.

De fapt, avioanele Junkers Ju 52/3m au continuat săzboare pe toate continentele și după război, unele aparate fiind în uz și azi!

Revenind la cursa noastră București – Timișoara – Arad, să lăsăm un contemporan cu vremurile de atunci să relateze prima sosire a avionului „România” Junkers Ju 52/3m la Timișoara.

 

„Azi dimineață(16 octombrie 1937 n.n.) a sosit la Timișoara venind de la București pentru prima oară, avionul de pasageri România al societății LARES. De splendidă și solidă construcție, avionul de tip Junkers. cu trei motoare, va face începând de azi cursa Arad-Timișoara-București și înapoi.
Bordul este înzestrat cu aparat de radio telegrafie, având 12 locuri – fotolii comode – pentru pasageri, o cabină pentru toaletă, cuvetă, etc.
Aerisirea este perfectă.
Echipajul, în frunte cu excelentul pilot Evghenovici, inspiră o tot atât de mare încredere ca și contrucția și utilajul perfect al avionului. Când vezi pe bord pe pilotul Evghenovici, mecanicul Moisescu și radiotelegrafistul Alexiu, orice emoție e spulberată. Cu ei, se pot înfrunta norii și vânturile.
Atât aterizarea cât și decolarea (avionul și-a continuat cursa spre Arad) s-a făcut în excelente condițiuni și pe o distanță destul de scurtă. Virajurile sunt de suplețe perfectă.„

cabin

Asa se calatorea cu Junkers_Ju_52-3mg

Comandantul aeroportului Timișoara la acea vreme era inginerul Emil Dâmboiu, cel care a primit aterizarea aeronavei „România” pentru întâia dată, în Banat.

Comments

comments

About the Author