Inundațiile au lovit mai multe județe

Posted on mart. 8 2014 - 10:10am by petre

Inundațiile din ultimele zile au afectat județele Dolj, Teleorman, Olt, Giurgiu și Argeș, unde au fost avariate mai multe locuințe și terenuri, iar în prezent sunt evacuate 10 persoane, conform situației prezentate de prefecți la Comandamentul pentru inundații de la Guvern.
As
tfel, în județul Dolj, se fac intervenții pentru a scoate apa din zece anexe gospodărești și trei case și, de asemenea, se acționeazăși într-o zonădin Craiova.

La nivelul județului Teleorman, 12 localități și șase comune sunt afectate de ploile din ultima perioadă. Totodată, zece persoane sunt evacuate, iar zece case, 111 gospodării și 216 fântâni, inundate.

Tot în Teleorman, apa a afectat 400 de metri de drum județean și 7,4 kilometri de drum comunal.

Înjudețul Olt, nu sunt situații care săpunăîn pericol vieți omenești, conform situației prezentate la Guvern. Astfel, nu se impun evacuări de persoane, însă12 comune au fost afectate, 13 case avariate, iar o casădin chirpici distrusă. Tot în Olt, au fost avariate 22 de gospodării, iar circulația pe un drum județean a fost restricționată. De asemenea, 770 de hectare de teren arabil și 180 de hectare de pășuni au fost inundate. Înplus, au fost prelevate probe din fântânile inundate, iar către o comunăau fost livrați 600 de litri de apăplată, la cerere.

Înceea ce privește situația din județul Giurgiu, trei comune au fost afectate de ploi, patru anexe gospodărești și un drum județean fiind inundate. Conform autorităților locale din județ, 109 hectare de pășuni și 30 hectare de teren arabil au fost afectate.

Înjudețul Argeș, șapte curți din douălocalități au fost afectate de inundații, în timp ce în Mehedinți și Gorj nu au fost înregistrate probleme.

La Comandamentul pentru inundații, secretarul de stat din MAI Raed Arafat a recomandat ca populația săfie informatăsănu consume apa din fântânile care nu sunt verificate.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o nouăavertizare hidrologicăvalabilăîncepând de vineri la ora 10.00 și pânăsâmbătă, la ora 18.00.

Astfel, codul portocaliu de inundații a fost prelungit pe râurile Desnățui (județul Dolj) și Raznic (afluent al Jiului – județul Dolj). De asemenea, o avertizare cod portocaliu a fost emisăpentru râul Teleorman, pe sectorul aval Tătărăști – Olteni (județul Teleorman), precum și pentru râul Neajlov, sectorul Vadu Lat-Călugăreni (județul Giurgiu).

Hidrologii au menținut și codul galben emis pentru râurile Drincea (județul Mehedinți), Jiu – sector aval Filiași (județul Dolj), Motru și unii afluenți din bazinul inferior al Jiului (județele Mehedinți, Gorj și Dolj), pe Olteț, aval Oteteliș (județele Vâlcea și Olt) și pe unii afluenți ai Oltului inferior (județul Olt), pe râurile din bazinul Vedea (județele Olt, Argeș și Teleorman), pe Călmățui (județul Teleorman) și pe Neajlov – amonte Vadu Lat (județele Argeș și Dâmbovița). O avertizare cod galben a fost instituităși pe râul Olt – aval de Drăgănești (județul Olt).

Comments

comments

About the Author