Imtervenție militarăucrainiană Insurgenții proruși ai doborât douăelicoptere

Posted on mai 2 2014 - 3:07pm by petre

Armata ucraineanăa lansat vineri dimineața o vastăoperațiune militarăîmpotriva orașului separatist prorus Slaviansk, au declarat rebelii. Doi militari ucraineni au fost uciși, în timp ce douăelicoptere MI-24 au fost doborâte cu lansatoare de rachete portabile în apropiere de Slaviansk, bastionul insurgenților proruși din estul Ucrainei, a anunțat Ministerul Apărării. Rusia apreciazăcăaceastădecizie duce Ucraina spre „catastrofă”.slaviansk

Rusia a denunțat, vineri, lansarea unei operațiuni militare împotriva insurgenților proruși din orașul Slaviansk, apreciind căaceastădecizie duce Ucraina spre „catastrofă”.

„Folosirea forței militare împotriva propriului popor duce Ucraina spre o catastrofă”, a comunicat Ministerul rus de Externe, citat de AFP.

„Exprimăm indignare fațăde lansarea unei operațiuni militare la Slaviansk cu participarea teroriștilor din Pravi Sektor (Sectorul Dreapta)”, o mișcare paramilitarănaționalistă, a subliniat diplomația rusă.

UPDATE 12:05 – Kremlinul susține căoperațiunea lansatăde Kiev la Slaviansk distruge acordul de la Geneva

Kremlinul a calificat vineri drept „raid de represalii” operațiunea lansatăde armata ucraineanăîn orașul Slaviansk, afirmând căacesta prejudiciazăacordul de la Geneva și cerând ajutor urgent OSCE pentru oprirea lui.

„Folosind aviația pentru a trage asupra localităților civile, regimul de la Kiev a lansat o operațiune de represalii distrugând ultima speranțăprivind viabilitatea acordului de la Geneva”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin.

Acest acord, încheiat la jumătatea lui aprilie între Ucraina, Rusia, Statele Unite și Uniunea Europeană, urmărește o reducere a tensiunilor în Ucraina.

Totodată, potrivit agenției oficiale Itar-Tass, autoritățile ruse au contactat oficiali ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pe tema „ofensivei forțelor armate” ucrainene împotriva bastionului prorus Slaviansk. Rebelii proruși din aceastăregiune dețin de o săptămână11 observatori ai OSCE.

Peskov a declarat, de asemenea, căMoscova l-a trimis cu o zi înainte în estul Ucrainei pe emisarul său Vladimir Lukin pentru a participa la negocierile de eliberare a inspectorilor OSCE. „Dupălansarea operațiunii punitive, partea rusănu mai reușește săstabileascălegătura cu el”, a declarat Peskov.

„Aparatele au fost doborâte de persoane necunoscute, care au folosit lansatoare de rachete portabile. Doi militari ucraineni au fost uciși și mai mulți au fost răniți în aceste tiruri”, a declarat ministerul într-un comunicat.

Primul bilanț oficial al Ministerului de Interne a anunțat doborârea unui elicopter și uciderea unui pilot.

„Un pilot a murit și sunt și răniți”, scrie pe pagina sa de Facebook ministrul ucrainean de Interne Arsen Avakov, care susține căse aflăla fața locului cu ministrul Apărării. „Faza activă” a operațiunii a fost lansatăla ora 04.30 dimineața la Slaviansk și Kramatorsk, a adăugat el. Serviciile de securitate SBU au confirmat, la rândul într-un comunicat căun „elicopter a fost doborât, ceea ce demonstrează(prezența) unor specialiști militari străini”.

Tiruri de armăși explozii puternice au răsunat în nordul orașului, a constatat AFP.

„Este un atac de anvergurătotală”, a declarat purtătoarea de cuvânt a rebelilor pentru AFP, afirmând căun elicopter ucrainean a fost doborât.

Militarii ucraineni au preluat un punct de control al rebelilor din sudul orașului unde staționeazăzeci de blindate, a constatat AFP. Orașul Slaviansk rămâne relativ calm.

Primarul autoproclamat al Slaviansk, liderul separatist Viaceslav Ponomarev, a avertizat de mai ulte zile asupra unui atac ucrainean.

Rebelii pe care îi conduce aici dețin de o săptămânăo echipăformatădin 11 observatori ai OSCE, șapte străini și patru ucraineni. Negocierile pentru eliberarea lor sunt în impas.

Slaviansk face parte din cele 12 orașe din estul ucrainean aflate sub controlul separatiștilor proruși. Kievul acuzăRusia, care a anexat deja Crimeea în martie, cădirijeazăostitilitățile, ceea ce Moscova dezminte.

Situația din Ucraina și soarta observatorilor OSCE vor figura vineri în centrul întâlnirii dintre președintele Statelor Unite, Barack Obama, și cancelarul german, Angela Merkel, care vor avea prima întâlnire bilateralăde la începutul crizei ucrainene.

La Berna, ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier se va întâlni cu omologul său elvețian Didier Burkhalter, actualul președinte al Organizației pentru cooperare și securitate în Europa.

Angela Merkel i-a cerut joi președintelui rus Vladimir Putin săîși „foloseascăinfluența” în dosarul observatorilor reținuți, în timp ce negocierile par sătergiverseze de mai multe zile.

Încursul unei conversații telefonice, cei doi lideri au insistat asupra „importanței medierii” OSCE în Ucraina.

Integritatea teritorialăamenințată

Considerând căintegritatea teritorialăa Ucrainei este amenințată, președintele interimare Oleksandr Turcinov a reintrodus joi încorporarea obligatorie în armată, în fața deteriorării situației în est.

Cu puțin timp înainte, la Donețk, principalul oraș din regiunea rebelă, sediul Parchetului regional al fost luat cu asalt în mai puțin de o orăde o mulțime de manifestanți proruși, ilustrând neputința tot mai mare a autorităților ucrainene de a asigura ordinea în provincie.

Polițiștii care ar fi trebuit săprotejeze clădirea au fost loviți înainte de a putea părăsi locul și au fost dezarmați, au constatat jurnaliști ai AFP.

Potrivit presei locale, bărbați înarmați și cu cagule au preluat controlul sediului Parchetului din orașul Gorliovka, în cursul serii. Ei au luat computere și au ars dosare în curtea clădirii.

Rebelii proruși, ostili puterii instalate la Kiev dupăînlăturarea președintelui Viktor Ianukovici, au continuat în ultimele zile săîși extindăzona de control. Ei controleazăîn prezent clădiri strategice (primăria, sediul poliției și serviciile de securitate) în peste 12 orașe.

Planul FMI „remaniat” în caz de pierdere a regiunilor

Bătălia dintre Kiev și Moscova continuăpe fronturile militar, economic sau diplomatic.

La Kiev, autoritățile au efectuat exerciții militare în noaptea de miercuri spre joi. Membri ai unităților speciale din garda prezidențială, la bordul a circa zece blindate, au încercuit clădirea Parlamentului, iar trăgători de elităau fost parașutați pe acoperiș.

Atent săpriveze de argumente separatiștii, Guvernul ucrainean a anunțat căare în vedere un referendum pe tema unității națiunii ucrainene și a descentralizării, în paralel cu alegerile prezidențiale anticipate din 25 mai.

Rusia a calificat ideea drept „cinică” și a repetat căKievul trebuie săînceteze „operațiunile militare împotriva propriului popor”, o aluzie la operațiunea „antiteroristă” lansatăde autorități în estul țării.

Fondul Monetar Internațional, care a votat joi un plan de ajutor de 17 miliarde de dolari, a admis, la rândul său, căacest plan va fi „remaniat” în cazul pierderii regiunilor din est.

Potrivit FMI, provinciile din est (Donețk, Lugansk, Harkov) reprezintăpeste 21 la sutădin produsul intern brut (PIB) al țării și 30 la sutădin producția sa industrială.

Condiționați de măsuri economice drastice, împrumutul de 17 miliarde de dolari promis în doi ani de FMI Ucrainei se înscrie într-un plan de susținere global, de 27 de miliarde de dolari promiși de comunitatea internațională.

Printre condițiile impuse de FMI figureazăo creștere de 50 la sutăa prețului la gaze pentru particulari, ce a intrat în vigoare joi. O nouăcreștere de 40 la sutăar urma în doi ani.

O reuniune consacratăsecurității aprovizionării Ucrainei și UE cu gaz rusesc va avea loc vineri la Varșovia, între comisarul european al Energiei Gunther Oettinger, și miniștrii rus și ucrainean ai Energiei.

Comments

comments

About the Author