Guvernul va face mici ajustări la Codul de ProcedurăPenală

Posted on ian. 31 2014 - 4:46pm by petre

Guvernul va aproba mici ajustări la Codul de procedurăpenalăcare vor clarifica și problema interceptărilor, pe baza unei centralizări care va fi prezentatăvineri pe site-ul Ministerului Justiției, a anunțat premierul Ponta, adăugând căeste „o prostie” săspui cănoul Cod protejeazăinfractorii.

El a precizat însăcăaceastăclarificare ar permite începerea urmăririi penale „fațăde fapte și nu fațăde persoane”.

Ponta a precizat totodatăcă, la începutul săptămânii viitoare, în Parlament va fi aprobatăo lege de abrogare a articolului 278 din noul Cod penal care poate îngrădi libertatea și activitatea mass-media.

Premierul a arătat că, ca orice legi complexe, pot apărea în practicăinterpretări diferite și inadvetențe, iar ministrul Justiției a discutat în acest sens cu Consliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public și ÃŽnalta Curte de Casație și Justiție ăi, în măsura în care aceste inadvertențe pot afecta în vreun fel sau altul activitatea instanțelor sau a parchetelor, vor fi operate „mici ajustări”.

„La problema interceptărilor, lucrurile stau în felul următor: mandatele de ascultare pe siguranțănaționalănu s-au modificat în niciun fel, Legea 51/1991 le prevede în continuare. Înal doilea rând, în baza codurilor actuale, care intrăîn vigoare mâine, existăși s-a introdus acea prevedere de a se face interceptările dupăce se începe urmărirea penală, adicăexact cum a dispus Curtea Constituționalăprintr-o decizie din 2009. Înmăsura în care existăo propunere pe care eu o consider de naturăsărezolve interpretarea diferită, ca săse poatăîncepe urmărirea penalăfațăde fapte și nu fațăde persoane, atunci toate lucrurile se rezolvă(…) Este o interpretare pe care unii specialițti spun căse pot face în continuare interceptări, alții spun cănu și atunci, prin textul pe care l-a propus CSM, cred cănu va mai exista nicio diferențăde interpretare”, a spus Ponta.

Înopinia premierului, noile coduri sunt europene, moderne, mult mai bune decât cele ale lui Ceaușescu din 1968.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a precizat însăcăva prezenta un pachet de acte normative, dintre care unele vor fi promovate ca proiect de lege, iar altele ca ordonanțe de urgență, decizia aparținând Guvernului.

ÃŽntrebat de jurnaliști care este modalitatea prin care Ministerul Justiției va lămuri problema legatăde președintele Traian Băsescu, ministrul a răspuns însăcăacel articol nu este vizat de propunerile formulate de CSM. ÃŽntrebat de asemenea dacă, atunci, va formula Ministerul Justiției propuneri în acest sens, el a răspuns cănu la acel articol deoarece nu este nevoie.

„Așa cum a spus premierul, sunt câteva chestiuni care trebuie corelate, pentru a nu exista interpretări diferite. Din punctul de vedere al unor specialiști, e nevoie de o anumităclarificare. Cei care au lucrat la coduri spun cănu este nevoie și că, așa cum a fost redactat ansamblul actului normativ, lucrurile sunt destul de clare și pot fi făcute și interceptări”, a adăugat Cazanciuc.

Și premierul Victor Ponta a arătat căaceste mici ajustări nu vor fi aprobate „neapărat” prin ordonanțăde urgență.

„Depinde de ceea ce vor constata parchetele, instanțele. Dacăîntr-adevăr a fost doar o interpretare diferităși, practic, au absolut toate instrumentele, ca și pânăacum, nu e nevoie, se face proiect de lege. Dacăapar probleme în practică, putem sădăm și ordonanțăde urgențăpentru procedură, căpentru Codul penal ar fi neconstituțional. Un Cod penal nu poate fi schimbat prin ordonanțăde urgență, pentru cădupăaceea merge în Parlament și ce faci dacăParlamentul decide altfel ?”, a afirmat Ponta.

Solicitat săcomenteze declarația președintelui Curții Constituționale, conform căruia nu exisăo problemăîn a emite o ordonanțăde urgențăpentru modificarea inclusiv a Codului penal, Ponta a răspuns că, din câte știe, o astfel de decizie aparține tuturor judecătorilor Curții, nu doar președintelui.

„Toatălumea poate săaibăpăreri, noi vorbim de instituții aici și, din câte știu, dacăeste sesizată, Curtea Constituționalăse pronunță. De altfel, Curtea Constituțională, sesizatălegal, a decis în 2009 – cred cătot domnul Zegrean era și atunci – cănu se pot face interceptări în afara urmăririi penale”, a adăugat Ponta.

Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, cănu existănicio problemăcu privire la emiterea unei ordonanțe de urgențăîn cazul unor eventuale modificări ale noilor coduri penal și de procedurăpenală, care vor intra în vigoare sâmbătă.

Comments

comments

About the Author