Guvernul nu schimbăpoziția în privința revoluționarilor

Posted on feb. 10 2015 - 1:47pm by petre

Indemnizațiile pentru revoluționari vor fi acordate doar celor care, la Revoluție, au participat la acțiuni de stradăîn București, Timișoara, Caransebeș, Sibiu, Cugir, Lugoj, Târgu-Mureș și Cluj–Napoca, ceilalți fiind obligați săprezinte documente emise de către Parchet sau săconteste procedura.

Decizia a fost luată, marți, de Guvern, dupăce, la sfârșitul anului trecut, conform informațiilor anunțate atunci de MEDIAFAX, Executivul a introdus un nou titlu de revoluționar, cel de „Luptător cu Rol Determinant”, și a decis căindemnizații vor fi acordate doar persoanelor care obțin un nou certificat care săle ateste și aceastăcalitate.

Titul de „Luptător cu Rol Determinant”, pe baza căreia mai poate fi obținutăindemnizația lunară, nu este însăacordat decât celor care, în perioada 14-22 decembrie 1989, au avut un rol determinant la declanșarea și victoria Revoluției, și-au pus viața în pericol în confruntările cu forțele de represiune, au ocupat și apărat obiectivele de importanțădeosebită, care au aparținut regimului totalitar, dar „doar în localitățile” în care, în urma acestor acțiuni și confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, pânăla fuga dictatorului Nicolae Ceaușescu.

Printr-o hotărâre aprobatăîn ședința de marți, Guvernul a stabilit cădoar localitățile Timișoara, Caransebeș, Sibiu, Cugir, Lugoj, Târgu-Mureș, Cluj–Napoca și București pot fi considerate cele care, în urma confruntărilor cu forțele de represiune, au fost ucise, rănite sau reținute persoane pânăla fuga dictatorului. Argumentul Guvernului este că, potrivit datelor oficiale de la Procuratura Generală-Direcția Procuraturilor Militare și de la IRR, în perioada 16-22 decembrie 1989 doar în aceste localități au fost ucise persoane.

„Pentru alte localități care nu se regăsesc printre cele enumerate, dar în care, în urma confruntărilor cu forțele de represiune, au fost ucise, rănite sau reținute persoane pânăla fuga dictatorului, s-a introdus o modalitate de determinare a acestora prin atestare din acte normative emise în acest sens sau documente oficiale eliberate de Parchetul General”, mai transmite Guvernul.

Înnoile reglementări, momentul „fuga dictatorului” a fost stabilit ca fiind ziua de 22 decembrie 1989, ora 12.10, luând în considerare vechea formăa legislației secundare cu privire la diferențierea etapelor revoluției, precum și documente oficiale și documentare realizate în legăturăcu aceastăperioadă.

Persoanele nemulțumite și care nu au obținut noul certificat de revoluționar pot face contestație la comisia parlamentarăconstituităîn acest scop, în termen de maximum 30 de zile de la data comunicării soluției. Termenul de 30 de zile este termen de decădere doar pentru depunerea contestațiilor la comisie și nu exclude posibilitatea aplicării normelor de drept comun, cu posiblitatea acțiunii în justiție.

Guvernul aratăînsăcă, titlul de „Luptător cu Rol Determinant” este acordat în scopul de a face diferența între persoanele care s-au remarcat prin fapte deosebite, prin care și-au pus viața în
pericol, având un rol determinant și decisiv prin contribuția la declanșarea și victoria Revoluției Române din decembrie 1989, în localitățile menționate.

Totodată, noile reglementări creeazăcadrul legal pentru persoanele care au avut de suferit în urma revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987 și care nu dețineau certificate, sădepunăcereri pentru dobândirea acestora.

La finele anului trecut, agenția MEDIAFAX a anunțat că, în ultimele zile ale anului trecut, Guvernul a decis, prin ordonanțăde urgență, cărevoluționarii care, în decembrie 1989, au mobilizat și condus grupuri de oameni, construind și menținând baricade împotriva forțelor regimului comunist, vor fi obligați săobținănoi certificate prin care săateste căau avut „un rol determinant” la Revoluție, pentru indemnizații.

Inițial, Guvernul a decis săamâne pentru următorii doi ani, pânăîn 2017, plata indemnizațiilor reparatorii la care au dreptul revoluționarii, dar dupăce MEDIAFAX a prezentat aceastădecizie, ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, a afirmat căa fost „o greșeală” a Ministerului Finanțelor și căla Monitorul Oficial va fi transmisăo erată.

Erata a fost transmisăși publicatăîn Monitorul Oficial, dar Guvernul a intervenit cu o ordonanțăde urgență, stabilind căacei revoluționari care au condus grupuri de oameni și au ridica baricade trebuie săobținăun nou certificat care săle ateste meritele.

Urmare a acestei decizii, sute de revoluționari au protestat în fața Guvernului, solicitând retragerea ordonanței de urgențăprin care ei sunt obligați săobținănoi certificate prin care săateste căau avut „un rol determinant” la Revoluție, iar ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, afirma, dupăce s-a întâlnit cu aceștia pentru a-i convinge sărenunțe la proteste, căordonanța conține „aberații” și „erori materiale”, „erori impardonabile” și căva solicita eliminarea acestor prevederi din actul normativ.

Liviu Pop a susținut anterior căretragerea OUG nu poate fi operabilă, însă, în Parlament, pe traseul legislativ, se vor putea face „eventuale corecturi”.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author