Guvernarea deschisăpe agenda publică

Posted on feb. 11 2014 - 10:09am by petre

Centrul pentru Jurnalism Independent a organizat luni, 10 februarie, la American Corner Timișoara, în sediul Bibliotecii Județene Timiș (Piața Libertății nr. 3), întâlnirea “Guvernarea deschisăpe agenda publică„.

Au participat, din partea CJI, Ioana Avădani – director executiv și Cristina Lupu – manager de programe și Radu Puchiu, Secretar de Stat în Guvernul României, Coordonatorul Direcției de Servicii Online și Design, departamentul responsabil de implementarea OGP în România. Prin intermediul Skype, participanții vor discuta cu Julia Keseru, International Program Coordinator la Sunlight Foundation din Washington DC – unul dintre cele mai importante ONG-uri care promoveazăfolosirea Internetului pentru creșterea transparenței guvernamentale. Aceștia au prezentat principiile guvernării deschise, angajamentele asumate de România și progresele făcute. De asemenea, veți cunoaște bune practici și instrumente simple, dar eficiente pentru monitorizarea accesului și utilizarea informațiilor disponibile publicului.
La întâlnire a fost invitat și Dl. Bruce Kleiner, consilier pentru presăși cultură, Ambasada SUA.

intalnire (1) (680x351)

România s-a alăturat Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisăîn 2011, asumându-și promovarea transparenței, combaterea corupției și utilizarea noilor tehnologii pentru a consolida actul de guvernare și dialogul cu cetățenii, în special prin elaborarea și implementarea de politici în domeniul datelor publice deschise.

Datele publice deschise sunt acele date produse sau deținute de către autoritățile publice, care sunt puse la dispoziția cetățenilor în mod gratuit, spre liberăaccesare, reutilizare și redistribuire. Ca principale caracteristici, datele deschise sunt procesabile prin mijloace automate, sunt furnizate într-un format deschis, asupra căruia nicio entitate nu deține control exclusiv și beneficiazăde o licențădeschisă, care permite folosirea liberăa datelor, inclusiv în scop comercial, fărăca aceasta săfie limitatăprin drepturi de proprietate intelectuală(mai multe informații la ogp.gov.ro).

“Circumstanțele din 2011 au reflectat interesul slab pentru transparențăal autorităților române: anunțul a fost făcut în afara țării, fărăo comunicare publicăîn România a aderării la OGP. Aceastăabordare a provocat îngrijorări din partea societății civile căinițiativa va fi tratatăcu superficialitate de către autorități. În2013, autoritățile centrale au făcut progrese notabile în aceastădirecție, dar procesul este abia la început. Proiectul nostru se alăturăeforturilor de stimulare a unei guvernări transparente și responsabile, într-o perioadăîn care accesul la informație se reduce, transparența instituționalăse erodeazăși apar tot mai multe bariere administrative care limiteazăaccesul mass-media și al cetățenilor la aparatul de guvernare„, a declarat Ioana Avădani, director executiv al CJI.

Proiectul CJI stimuleazăaplicarea principiilor guvernării deschise, prin informarea jurnaliștilor și viitorilor jurnaliști, pentru o mai bunămonitorizare a respectării de către autoritățile românești – centrale și locale – a angajamentelor asumate prin acest parteneriat. De asemenea, proiectul dorește stimularea folosirii de către beneficiari (mass-media, comunitățile de afaceri, organizațiile societății civile etc) a informațiilor publice disponibile.

ÃŽntâlniri similare vor avea loc și la Galați, Botoșani, Tîrgu Mureș, Craiova și Iași.

Proiectul Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisăpe agenda publicăeste finanțat de Ambasada Statelor Unite la București prin programul Small Grants și de IFEX.

Comments

comments

About the Author