Gripa face ravagii în România – peste 100 de școli și grădinițe sunt închise sau au cursuri suspendate – 23 de oameni au murit

Posted on feb. 8 2020 - 8:24am by petre

117 școli și grădinițe de stat din țară au cursurile parțial suspendate ori sunt închise cu totul, din cauza gripei.
.

Ministerul Educației le-a amintit directorilor că triajul zilnic și igienizarea sunt obligatorii, pentru limitarea focarelor, iar cursurile se suspendă obligatoriu la trei cazuri de gripă, în aceeași clasă.

Între timp, numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la 23, printre care și trei copii nevaccinați.

80 de școli și grădinițe din București au primit ordin să pună lacătul pe poartă ori să-i lase acasă și pe colegii de clas[ ai elevilor bolnavi de gripă. Ministerul Educației le-a transmit inspectoratelor să respecte strict procedurile: de la trei cazuri în sus într-o singură grupă, orele sunt suspendate. Iar când din școală lipsesc cel puțîn 20% dintre copii, unitatea e închisă. Spațiile sunt dezinfectate. Sunt amânate competițiile școlare, iar cei bolnavi revin în bănci doar cu aviz de la doctor. În general, școlile se închid pentru trei zile, apoi se evaluează situația.

23 de români de toate vârstele au murit deja în acest sezon epidemic, inclusiv copii de un an și 2 ani.

Dr. Tamara Roșu, Spitalul de copii Iași: „De la internare, starea pacientului era foarte gravă având disfuncție multiplă de organ. Evoluția a fost nefavorabilă”.

Dr. Alexandru Coman, medic epidemiolog: „Din cauza mutațiilor întâmplătoare care apar la nivelul virusului, se schimbă de la o generație la altă. Nu se poate anticipa, se poate doar monitoriza acest fenomen. Se lucrează la un vaccin care să țintească o structura stabilă a virusului. Dar deocamdată schimbările apărute îi permit să circule în sezoanele respiratorii”.

Însă în ultima sută de ani nici noi n-am stat degeaba. Avem medicamente antivirale, care blochează receptorii enzimatici. Adică taie calea de acces a virusului, încă de la nivelul celulelor. Tratamentul e însă eficient doar început în primele 48 de ore de la debutul simptomelor. Iar folosirea pentru prevenție e controversată. Doar medicul poate spune dacă va prescrie capsulele întregii familii sau chiar persoanelor vaccinate, dacă există riscul real al unei pandemii.

Ultima pandemie de gripă a fost în 2009 și a afectat și România. Aceeași tulpină tip A e responsabilă și pentru cele mai multe decese din acest an.

Comments

comments

About the Author