GREEN WEEK Premiile LIFE-Naturăsunt dovada căinvestițiile rurale dau roade

Posted on mai 31 2016 - 8:11pm by petre

Marți, 31 mai, cele mai bune proiecte care contribuie la menținerea sănătății și productivității zonelor rurale vor fi premiate pentru contribuția lor deosebităla conservarea naturii.Green Week Ziua 2

Marți, 31 mai 2016 — Cu ocazia ediției din 2016 a SĂƒptămânii verzi, vor fi anunțate cele mai bune proiecte LIFE-Naturăîn cadrul a douăcategorii: Naturăși biodiversitate și, respectiv, Mediu și informare. La The EGG în Bruxelles, Joanna Drake, director general adjunct al DG Mediu, va înmâna premiile fericiților câștigători.

ÃŽnainte de eveniment, Karmenu Vella, comisar european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, a afirmat:

„Premiile LIFE-Naturăaratăcăinvestițiile în naturăsunt fructuoase. Fiecare finalist contribuie la protejarea mediului în regiunea în care locuiește, asigurând astfel locurile de muncăde la nivel local și atrăgând totodatămii de turiști. Cu cât investim mai mult, cu atât rezultatele sunt mai notabile, reflectând integrarea mai durabilăa mediului și a economiei„.

Beneficiile economice ale rețelei Natura 2000, indiferent dacăse referăla asigurarea de alimente, de apăcurată, de soluri sănătoase sau de condiții climatice moderate, sunt în sine estimate a se ridica la 200-300 de miliarde de euro anual, în timp ce aproximativ 4,4 milioane de locuri de muncădin UE depind direct de sănătatea ecosistemelor.

Sectoare precum cel forestier și agricol, care utilizeazăîmpreună80 % din suprafața de uscat a Europei, au nevoie de un mediu sănătos pentru a prospera. Fermele care înglobeazăbiodiversitatea pot beneficia de avantaje ecologice, printre care soluri mai sănătoase, o polenizare mai eficientăși metode biologice de combatere a dăunătorilor. Toate acestea reduc necesitatea pesticidelor, ierbicidelor și fertilizatorilor artificiali, precum și costurile aferente acestora. Totodată, s-a demonstrat căprin sporirea biodiversității crește productivitatea la nivelul fermelor, ceea ce va contribui la asigurarea unei surse durabile și sigure de hranăpentru generațiile viitoare.Green week ziua 2 foto

Investițiile în infrastructura ecologicăsusțin totodatăcapitalul natural, de exemplu prin atenuarea efectelor negative ale schimbărilor climatice, fiind mult mai eficiente decât soluțiile tehnologice concepute de om. Înperioada 1990-2010, Europa a înregistrat pierderi în valoare de 300 de miliarde de euro din cauza precipitațiilor și inundațiilor, însăpot fi evitate alte daune prin efectuarea de investiții în infrastructura ecologicăcheie, cum ar fi în păduri care acționeazăca absorbante de carbon sau în soluri mai sănătoase care rețin apa.

Principala sursăde finanțare a unui management durabil al resurselor naturale este Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală(FEADR), în timp ce fondurile structurale și de investiții europene (fondurile ESI) și Orizont 2020 contribuie la promovarea practicilor agricole durabile. Conservarea naturii este sprijinităprin proiecte Life-Naturăfinanțate de UE, care au drept obiectiv menținerea sănătății și productivității zonelor rurale în următorii ani.

 

Comments

comments

About the Author