Globurile de Aur 2014

Posted on ian. 11 2014 - 12:30am by petre

Cea de-a 71-a ceremonie de decernare a Globurilor de Aur lansează, duminică, în Beverly Hills, Los Angeles, sezonul anual al marilor premii hollywoodiene, marcat în acest an de o abundențăneobișnuităde filme care au șanse reale de a se impune în aceastăcompetiție.


jennifer-lawrence-600
Dintre numeroasele filme aflate în cursă, douăpar săbeneficieze totuși de un mic avantaj: drama „12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave” și thrillerul cu accente comice „Å¢eapăîn stil american/ American Hustle”, nominalizate fiecare la șapte categorii.

Înciuda faptului cădispun de o bazăde votanți mult mai mică, Globurile de Aur, decernate de aproximativ 100 de membri ai Asociației presei străine de la Hollywood (HFPA), s-au impus de-a lungul anilor ca o etapăobligatorie în cursa spre Oscaruri.

Și, chiar dacălaureații lor nu anunțăneapărat întotdeauna pe cei ai prețioaselor statuete decernate la finalul sezonului, aceste premii permit totuși o măsurare a forțelor și o evaluare a cotei de apreciere de care se bucurăfilmele și artiștii susceptibili săîși continue aventura hollywoodianăpânăla Oscaruri – ale căror nominalizări vor fi anunțate pe 16 ianuarie, înainte de ceremonia de pe 2 martie.

Globurile de Aur fac distincția între dramăși comedie, permițând astfel unui număr mai mare de filme și de artiști săfie nominalizați – și de a păși astfel pe covorul roșu. Și, spre deosebire de Oscaruri, aceste premii recompenseazăși producții de televiziune.

La categoria „cel mai bun film-dramă”, lungmetrajul „12 Years a Slave”, care prezintădestinul tragic al unui bărbat de culoare liber, răpit și obligat sătrăiascăîn sclavie timp de 12 ani, în secolul al XIX-lea, va concura alături de „Captain Phillips”, „Gravity”, „Philomena” și „Rush”.

La categoria „cel mai bun film-comedie”, filmul „American Hustle”, ce prezintăaventurile unui cuplu de mici escroci și ale unui agent FBI implicați într-o vastăoperațiune anticorupție în anii ’70, va concura alături de „Her”, „Inside Llewys Davis”, „Nebraska” și „The Wolf of Wall Street”.

Filmele „12 Years a Slave” și „American Hustle” și-au plasat de altfel principalii actori din distribuție pe lista nominalizărilor la categoriile de interpretare: Chiwetel Ejiofor, Lupita Nyong’o și Michael Fassbender pentru primul și Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams și Jennifer Lawrence pentru al doilea.

Ceilalți actori și actrițe aflate în cursăpentru rolurile principale și secundare demonstreazăde altfel un nivel foarte ridicat al competiției din acest an – Cate Blanchett, Sandra Bullock, Emma Thompson, Kate Winslet, Meryl Streep, Julia Roberts, Tom Hanks, Idris Elba, Robert Redford și Leonardo DiCaprio.

Trofeul pentru cel mai bun regizor se va disputa între Alfonso Cuaron („Gravity”), Paul Greengrass („Captain Phillips”), Steve McQueen („12 Years a Slave”), Alexander Paybe („Nebraska”) și David O. Russell („American Hustle”).

Lungmetrajul francez „La vie d’Adèle”, de Abdellatif Kechiche, laureat al trofeului Palme d’Or la Festivalul de la Cannes din 2013, va concura la categoria „cel mai bun film străin”, alături de pelicula iraniană”The Past”, regizatăiranianul Asghar Farhadi, filmul italian „La Grande Bellezza”, de Paolo Sorrentino, thrillerul danez „The Hunt”, de Thomas Vinterberg, și animația japoneză”The Wind Rises”, de Hayao Miyazaki.

Trei filme își vor disputa trofeul pentru cel mai bun lungmetraj de animație: „The Croods”, „Frozen” și „Despicable Me 2”.

Înceea ce privește producțiile de televiziune, Globurile de Aur vor reproduce probabil, cel puțin parțial, palmaresul galei Primetime Emmy Awards din septembrie 2013.

Pentru trofeul decernat la categoria cel mai bun serial-dramăsunt în cursămarele favorit, „Breaking Bad”, „Downton Abbey”, „The Good Wife”, „House of Cards” și „Masters of Sex”.

Cel mai bun serial-comedie va fi ales dintre producțiile „The Big Bang Theory”, „Brooklyn Nine-Nine”, „Girls”, „Modern Family” și „Parks and Recreation”.

Comments

comments

About the Author