Forumuri economice Italia – România la început de an

Posted on ian. 18 2014 - 12:12pm by petre

În2014 continua ciclul forumurilor economice Italia-Romania regionale, organizate de Camera de Comerț a României în Italia (Cciro Italia). Primele patru forumuri economice vor avea loc în (Toscana (Florența) – 31 ianuarie 2014, Veneto (Verona) – 7 februarie 2014, Friuli-Venezia Giulia (Trieste) – 8 februarie 2014 și Lombardia (Milano) – 1 martie 2014. Prima misiune economicăîn România va avea loc în perioada 20 – 25 februarie 2014.

„Înperioada ianuarie – februarie 2014, Cciro Italia va semna un contract de colaborare cu patronatul Confartigianato, prin care se vor dezvolta mai multe proiecte și servicii de interes național atât pentru Italia, cât și pentru România. Prin acest protocol de colaborare, Cciro Italia va deschide mai multe birouri în cele peste 100 de filiale Confartigianato în Italia. Primele douăbirouri vor fi deschise la Roma pânăla sfârșitul lunii ianuarie”, anunța președintele Cciro Italia, Eugen Terteleac.

Camera de Comerț și Industrie a României în Italia (Cciro Italia), înființatăîn 2013, are ca principale obiective dezvoltarea relațiilor economice între România și Italia, sprijinirea întreprinzătorilor romani din Italia și a celor italieni din România, atragerea de investiții străine către economia românească, promovarea și îmbunătățirea imaginii României în străinătate. Cciro Italia are, între priorități, și sprijinirea activităților instituțiilor statului român în Italia (ambasadă, consulate), a bisericilor și a asociaționismului românesc în Italia.

Iată, pe scurt, activitățile Camerei de la înființarea acesteia:

– deschiderea oficialăa Reprezentantei Cciro Italia în data de 3 iulie 2013, eveniment care s-a bucurat de prezențe instituționale importante, între care îi amintim pe Mihail M. Vlasov – președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Cristian David – ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Mario Cospito – fostul ambasador al Italiei în România, în prezent consilier diplomatic al ministrului Dezvoltării Economice, Flavio Zanonato, Paola Brunetti – directorul general al Direcției Politici pentru Internaționalizarea și Promovarea Schimburilor din Ministerul Dezvoltării Economice, Mauro Mannocchi – Președinte Confartigianato Imprese Roma și Fiera din Roma, Fausto Capalbo, președintele ICEPS (Istituto per la Cooperazione EconomicăInternazionale e i Problemi dello Sviluppo).

– Forumurile economice Romania-Italia – ciclu de evenimente organizate în mai multe regiuni italiene: regiunea Abruzzo (Aquila) în 19 octombrie 2013, Umbria (Perugia) în 12 noiembrie 2013, Piemonte (Torino) în 16 noiembrie 2013, Lazio (Roma), în 29 noiembrie 2013. La aceste evenimente au participat reprezentanți ai instituțiilor locale, cum ar fi primarul din Torino – Piero Fassino, vicepreședintele provinciei Umbria – Aviano Rossi sau viceprefectul din Aquila – Giuseppe Guetta, șefi ai patronatelor Confartigianato, Confindustria și ai Camerelor de comerț locale. La aceste forumuri au avut loc dezbateri despre schimburi economice, investiții, accesarea fondurilor europene, delocalizare, internaționalizare.

– În2013, conducerea Cciro Italia a participat la mai multe întâlniri și dezbateri cu caracter economic în Italia (întâlnire cu Ministrul economiei italiene, Confindustria, Confartigianato) unde au fost prezentate oportunitățile de investiții din România, politicile statului român pentru sprijinirea investitorilor, etc. O bunăparte a activității Cciro Italia este dedicatăcelor peste 49.000 întreprinzători romani din Italia. Pentru aceastăcategorie, Cciro Italia pune la dispoziție mai multe servicii de consultanță, asistenta fiscală/legală, garanții pentru credite, consultanta pentru participarea la licitații publice, toate serviciile sistemului cameral românesc.

– În2013, Cciro Italia a organizat mai multe misiuni economice în România, la Palatul Camerei Naționale. Îndata de 30 octombrie, a fost organizatăprezentarea Mario Valentino (designer italian care vrea săinvesteascăîn România, delocalizând producția marca “Mario Valentino„), în 6 noiembrie prezentarea Lucebianca, producător de bijuterii. Cu ocazia vernisajului expoziției „Lucebianca în Bucharest”, s-a semnat un acord de colaborare între Cciro Italia, ASCA (Confederația Meșteșugăreascăde Servicii, Comerț și Agricultură) și APĂ (Asociația Meșteșugarilor din Provincia Napoli), cu scopul de a înființa o școalăde meserii pentru prelucrarea materialelor prețioase.

– Înperioada 29 decembrie – 1 decembrie, Cciro Italia, în colaborare cu Asociația Romanilor din Italia, a organizat ediția de iarnăa Târgului România – Italia, singurul eveniment de acest fel organizat în Italia, centrat pe întreprinzătorii care au interese în comunitatea românească. Aceastăediție a Târgului a fost inauguratăde Adrian Volintiru, secretar de stat în Ministerul Economiei și de Eugen Terteleac, președintele Cciro Italia.

Comments

comments

About the Author